piątek, 21 kwietnia 2017

Malinowy koktajl z chia

Jeśli po świętach macie dosyć tematu jedzenia, mam dla Was coś lekkiego. Koktajl malinowy z nasionami chia. Te małe nasionka mają wielką moc. Słyną ze swoich właściwości zdrowotnych. Są bogate w kwasy tłuszczowe Omego-3 i Omega-6 i poprawiają pracę mózgu, nastrój i koncentrację. Zawierają też błonnik, który daje uczucie sytości i oczyszcza organizm z toksyn, a wapń, cynk i żelazo poprawiają kondycję włosów, skóry i paznokci. Nasiona chia można dodawać do sałatek, owsianek, musli, zup, wypieków czy koktajli.


Składniki:
3 łyżki nasion chia + 200 ml wody lub mleka
1/2 szklanki malin (świeżych lub mrożonych)
250 ml kefiru
1 łyżka miodu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Godzinę przed przyrządzeniem koktajlu, nasiona chia zalewamy mlekiem lub wodą, uzyskamy w ten sposób konsystencję kleiku.
Maliny, kefir miksujemy blenderem, dodajemy chia, mieszamy i jeśli to konieczne dosładzamy miodem.



2 komentarze:

  1. proszę o więcej takich przepisów:)napoje z nasionami...nigdy nie wiem co i jak? i z czym połączyć!?pozdrawiam agata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obiecuję, że będzie więcej takich przepisów:) Już nad nimi pracuję. Pozdrawiam:)

      Usuń