wtorek, 25 kwietnia 2017

Szparagi i jajko w koszulce na grzance

Piękna pogoda, szparagi, wiosna.... Tak to widzę:) Powracamy po dłuuuugiej zimie do ulubionych smaków nowalijek. W moim wiosennym menu, jak co roku królują szparagi. Sezon na nie już się rozpoczął, więc będę je jadła do oporu, od śniadania do kolacji, tak aby najeść się ich na zapas. A ponieważ nie lubię nudy i monotonii w kuchni, to obiecuję wiele szparagowych wariacji. Zaczynam od szparagowej propozycji śniadaniowej. Szparagi nie lubią skomplikowanych receptur i najlepiej smakują w prostych połączeniach. Masło i jajko najbardziej mi do nich pasuje. Grzanka z razowego chleba na zakwasie, ze szparagami usmażonymi na maśle i jajko w koszulce ze ściętym białkiem i płynnym żółtkiem to prawdziwe śniadanie mistrzów. Skusicie się?


Składniki:
zielone szparagi
masło
sól
pieprz
jajko
ocet
szczypiorek
grzanki z żytniego chleba
Przygotowanie:
Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i smażymy szparagi około 7 minut. Po usmażeniu oprószamy solą morską i pieprzem.
Jak przygotować jajko w koszulce?
Potrzebujemy świeżych jajek w temperaturze pokojowej. Jajko wbijamy do małej miseczki. W garnku gotujemy 1 litr wody. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień, woda powinna delikatnie bulgotać. Do wody dodajemy 2 łyżki octu. Następnie wodę mieszamy w taki sposób, aby na środku utworzył się wir. Cały czas mieszając, w środek wiru wlewamy jajko z miseczki. Przestajemy mieszać i gotujemy jajko 3 minuty. Po tym czasie wyjmujemy jajko łyżką cedzakową i odsączamy na ręczniku papierowym. 

Na grzance układamy usmażone szparagi, na nich przygotowane jajko w koszulce. Całość oprószamy świeżo mielonym pieprzem, solą i posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!



6 komentarzy:

  1. Nie tylko wyglada,jescze lepiej smakuje:)pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. no to dzisiaj będzie moja kolacja <3

    OdpowiedzUsuń
  3. A czy te szparagi trzeba jakoś obierać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zielonych szparagów nie trzeba obierać, wystarczy tylko odłamać zdrewniałe końcówki.

      Usuń