czwartek, 25 maja 2017

Deser chia z truskawkami

Nasiona chia już jakiś czas temu zyskały rzesze fanów i cieszą się niesłabnącą popularnością, zwłaszcza wśród osób promujących zdrową żywność. Chia zaliczamy do tzw. produktów "superfoods", ze względu na liczne właściwości prozdrowotne. Można z  nich przygotować fit desery lub lekkie śniadaniowe puddingi. Lubię je też dodawać do koktajli czy smoothies. Na powitanie sezonu truskawkowego proponuję deser, którym możecie się zajadać bez wyrzutów sumienia.


Składniki:
4 łyżki nasion chia
150 ml napoju/mleka migdałowo-ryżowego
truskawki do dekoracji i musu
2 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Nasiona chia zalewamy mlekiem migdałowo-ryżowym, możemy dodać odrobinę miodu lub syropu klonowego, mieszamy i odstawiamy na około 4 godziny (lub całą noc) do lodówki. Po tym czasie uzyskamy gęsty pudding chia. Do naczynia (słoika) wkładamy pokrojone truskawki i przykrywamy je warstwą przygotowanego wcześniej puddingu chia. Jogurt i kilka truskawek miksujemy na gładki mus, który dodajemy do deseru i dekorujemy truskawką.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz