czwartek, 18 maja 2017

Zupa z zielonych warzyw z pistacjami

Wiosna za oknem, to i w kuchni się zazieleniło. Zielone szparagi, koktajle, smoothies, sałatki i zupy. Jest w czym wybierać. Mimo pięknej pogody zdecydowałam się na zieloną zupę. Można przygotować ją w wersji wegetariańskiej, lub dodać do niej trochę mięsiwa. Warto pamiętać, że zielone warzywa uznawane są za najzdrowsze. Zawierają mnóstwo witamin, m.in. witaminę C, kwas foliowy, a także żelazo i magnez. Są także cennym źródłem błonnika, chlorofilu i przeciwutleniaczy. Najlepiej jeść je na surowo, bo wtedy zachowują wszystkie swoje wartościowe składniki, a gotowane potrawy warto wzbogacać świeżą zieleniną, ziołami lub kiełkami.


Składniki:
1 brokuł
1 cukinia
1 por
1 garść liści szpinaku
1 cebula
2 ząbki czosnku
250 g mielonego mięsa
2 łyżki oleju
1,5 litra bulionu
pistacje do dekoracji
sól
pieprz
Przygotowanie:
W garnku rozgrzewamy olej i szklimy drobno pokrojoną cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy posiekany czosnek i drobno pokrojony por (białą i zieloną część). Warzywa smażymy przez chwilę, często mieszając, po czym dodajemy mięso mielone i dalej smażymy mieszając. Po około 10 minutach dodajemy pozostałe składniki: pokrojony w małe kawałki brokuł i cukinię oraz liście szpinaku. Zalewamy gorącym bulionem i gotujemy około 10 minut. Zupę miksujemy na krem i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy posypaną posiekanymi pistacjami.




3 komentarze:

  1. Rewelacyjne połączenie smaków :) Bardzo ciekawy pomysł na zupę z pistacjami!

    OdpowiedzUsuń
  2. ta zupa musi być mega smaczna

    OdpowiedzUsuń