poniedziałek, 5 czerwca 2017

Placek drożdżowy z rabarbarem

Wszyscy którzy mnie znają wiedzą, że kuchnia to moje małe królestwo.  A ja czuję się królową tej mojej małej przestrzeni, kiedy w piekarniku piecze się ciasto lub chleb, a jego zapach błąka się po całym mieszkaniu. Najbardziej hipnotyzujący jest zapach ciasta drożdżowego. W zależności od pory roku i sezonowości smak ciasta dopełniają różne owoce lub jak w tym przypadku- rabarbar, który choć owocem nie jest, to jego delikatnie kwaśny smak idealnie komponuje się  z puszystą drożdżówką i chrupiącą kruszonką. Sezon na rabarbar nie trwa długo, zaczyna  się tuż przed sezonem "truskawkowym", kiedy na krzaczkach truskawek pojawiają się białe kwiatki i trwa do końca czerwca. Więcej rabarbarowych inspiracji znajdziecie tutaj.


 Składniki:
450 g mąki pszennej
90 g cukru
8 g drożdży instant 
1 szklanka mleka
100 g masła, roztopionego
3 żółtka + 1 białko

Kruszonka:
50 g masła
75 g mąki
25 g płatków jaglanych
50 g cukru
szczypta cynamonu

rabarbar, pokrojony w 1 cm kawałki
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z drożdżami i cukrem. Roztopione masło, mleko, żółtka i białko dodajemy do mąki, wszystko razem mieszamy. Jeśli ciasto będzie bardzo się kleiło podsypujemy mąką i ugniatamy (ręcznie lub mikserem) aż będzie elastyczne. Wyrobione ciasto przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je zagniatamy i wykładamy nim prostokątną formę wyłożoną papierem do pieczenia. Na całej powierzchni ciasta rozkładamy kawałki rabarbaru.

Z masła, mąki, płatków jaglanych, cynamonu i cukru przygotowujemy kruszonkę- masło rozcieramy w palcach z pozostałymi składnikami do uzyskania okruszków. Kruszonką posypujemy ciasto i odstawiamy na 20 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C, wkładamy do niego ciasto i pieczemy około 35 minut.








12 komentarzy:

  1. Osobiscie wole KOLOCZ z rabarbarem. ale zamiast kruszonki dalbym posypka.Kwestia gustu.Przywiezlismy rabarbar z Godziszowa,Iwonko bedzie sprawdzany Twoj przepis jeszcze dzisiaj.Pozdrawiamy.A nalesniki cesarskie byly wspaniale:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że Wasz kołocz z posypką będzie tak dobry jak mój placek z kruszonką. Pozdrowienia dla czytelników ze Śląska :)*

      Usuń
  2. Uwielbiam drożdżowe z rabarbarem. Piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  3. rabarbar teraz idealny na te nasze cieple dni :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam ciasta drożdżowe !

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto drożdżowe z rabarbarem, ale to musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  6. drożdżowy placek jest najlepszy !

    OdpowiedzUsuń