Batony musli z bananem

Droga tego przepisu na bloga nie była łatwa. I nie chodzi tu o skomplikowany sposób przygotowania, czy trudno dostępne składniki. Nic z tych rzeczy! Przepis jest łatwy jak mało co, a większość składników zwykle zalega gdzieś w kuchennych szafkach. Chodzi o to, że batony te są tak pyszne, że znikają w oka mgnieniu i po przygotowaniu pierwszej porcji nie zdążyłam ich sfotografować. Przy drugiej próbie też łatwo nie było. Poza tym że pyszne, batony są super zdrowe. Przygotowane bez grama cukru i mąki, za to z dużą ilością płatków owsianych, nasion i suszonych owoców. Doskonale sprawdzą się jako drugie śniadanie lub słodka przekąska do pracy lub szkoły.


Składniki:
200 g płatków owsianych
20 g otrębów pszennych
30 g migdałów
50 g rodzynek
20 g jagód goji
50 g suszonych śliwek
50 g nasion słonecznika

2 banany
2 łyżki miodu lub syropu klonowego
200 ml mleka
1 jajko
50 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Wszystkie suche składniki mieszamy w misce.
Banany obieramy, rozgniatamy widelcem i mieszamy z musli.
Miód mieszamy z mlekiem i jajkiem, po czym dodajemy do mieszanki musli z bananem. Mieszamy wszystko dokładnie i zostawiamy na około 30  minut.
Po tym czasie przekładamy masę do formy ( o wymiarach około 20x25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, dokładnie dociskamy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 30 minut. Po wystudzeniu kroimy w kształt batonów i polewamy czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej. 




Komentarze

  1. Wyglądają obłędnie! Jeśli pozwolisz, wykorzystam w diecie swoich pacjentów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście że pozwolę! Przepisy są po to, aby z nich korzystać. Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Wyglądają fantastycznie - ciekawa jestem ich smaku. Na pewno w najbliższym czasie sprawdzę:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty