Kokosowo-bananowy budyń jaglany z karmelizowanym ananasem

Kaszę jaglaną otrzymuje się z prosa. Po obłuskaniu z twardej i tłustej łupiny wygląda ona jak małe żółte koraliki z ciemnym okiem pośrodku. Można ją wykorzystać do każdej potrawy, choć zdecydowanie lepiej łączyć ją z warzywami lub owocami niż mięsem, łatwiej daje się strawić i nie obciąża organizmu. Jest lekkostrawna, odżywcza, wzmacniająca, działa odkwaszająco. Zawiera duże ilości aminokwasów, krzemu, dobrze przyswajalnego białka, witamin i żelaza. Dzięki swojemu działaniu osuszającemu jest zalecana przy walce z wirusami, drożdżycą i w konsekwencji z chorobami nowotworowymi.

Zastosowanie kaszy jaglanej w kuchni może być ogromne. A wszystko dla naszego zdrowia i dobrego samopoczucia. Dzień możemy rozpoczynać owocową jaglanką przygotowaną na płatkach jaglanych lub dorzucić nieco kaszy do koktajlu. W porze obiadowej kaszę dodajemy do zupy lub przygotowujemy z niej kotlety. Na kolację proponuję wegetariański pasztet z kaszą jaglaną (przepis podam wam wkrótce), a na deser kremowy budyń jaglany, który poza tym że zdrowy, ma jeszcze kilka zalet. Przede wszystkim jest bardzo prosty w przygotowaniu i można go dowolnie modyfikować według własnych zachcianek. Ze wszystkimi dodatkami smakuje wspaniale, a może to być gorący sos malinowy, jabłko z cynamonem lub czekolada. Mnie tym razem zamarzyła się egzotyka, pewnie przez niską temperaturę i wiatr za oknem, stąd mój deser ma smak kokosa, banana i ananasa ze słodką nutą wanilii. Macie ochotę na taki deser?


Składniki: 
(2 porcje)
1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
1 szklanka mleka kokosowego
1/2 szklanki wody
1-2 łyżki miodu
1 banan
1 łyżka soku z cytryny

Karmelizowany ananas:
1/4 ananasa
1/2 laski wanilii lub łyżka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka oleju kokosowego lub masła
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną należy przed gotowaniem dokładnie opłukać pod bieżącą wodą następnie przelać wrzątkiem. W garnku gotujemy 1/2 szklanki wody i 1/2 szklanki mleka kokosowego, gdy płyn zacznie się gotować dodajemy kaszę i gotujemy pod przykryciem do całkowitego wchłonięcia płynu i miękkości kaszy (około 15 minut).
Miękką kaszę wkładamy do pojemnika blendera, dodajemy resztę mleka kokosowego (1/2 szklanki), miód, obranego banana i sok z cytryny. Wszystko razem miksujemy na gładki mus.

Karmelizowany ananas- obieramy i kroimy ananasa. Rozgrzewamy patelnię, dajemy olej kokosowy lub masło i smażymy ananasa. Wyskrobujemy nasionka wanilii i dodajemy do ananasa, zdejmujemy z palnika gdy sok z ananasa zredukuje się.




Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty