Wegetariański pasztet z pieczoną dynią

Wegetariańskie pasztety można przygotować na bazie kasz, strączków i warzyw. Ważne aby były dobrze doprawione, u mnie najczęściej kuminem, wędzoną papryką, kurkumą, mieszankami przypraw curry i garam masala. Ten w wersji z dynią, czerwoną soczewicą, komosą i kaszą jaglaną jest bardzo aromatyczny, lekko pikantny i przyjemnie rozgrzewający, w sam raz na jesienne śniadanie. Jem go najczęściej na kromce razowego chleba ze świeżymi lub kiszonymi warzywami. Jest pysznie i zdrowo. Spróbujcie sami!


Składniki:
100 g suchej kaszy jaglanej
100 g suchej komosy ryżowej
100 g suchej czerwonej soczewicy
250 g upieczonej dyni lub puree z dyni
1 duża cebula
2 łyżki oleju
sól
pieprz
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka garam masala
1 łyżeczka mielonego kuminu
Przygotowanie:
Soczewicę, kaszę jaglaną i komosę ryżową gotujemy do miękkości, według czasu podanego na opakowaniu.
Pokrojoną w kostkę cebulę smażymy na oleju, pod koniec smażenia dodajemy wszystkie przyprawy.
Wszystkie składniki (przestudzoną kaszę, komosę, soczewicę, upieczoną dynię i cebulę) miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej masy. Jeśli jest potrzeba masę doprawiamy solą i pieprzem. Masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy godzinę w temperaturze 180 stopni. Odstawiamy do wystudzenia.





Komentarze

  1. Wygląda super, ciekawa jestem smaku. Na pewno niedługo przygotuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis dzięki! Sama unikam mięsa ze względu na to, że po wykonaniu testów od eurolinefood.pl, okazało się, że powinnam zrezygnować m.in. z wołowiny i wieprzowiny. Zaczynam się jednak powoli przyzwyczajać ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty