Sernik z mango na migdałowym spodzie

Mango to egzotyczny owoc, którego ojczyzną są Indie. Tam owoc ten znany jest od ponad 4 tysięcy lat. Mieszkańcy Europy poznali jego smak dopiero w XVI wieku, dzięki portugalskim żeglarzom, podróżującym po Dalekim Wschodzie. Dojrzałe mango ma gładką i jędrną skórkę w kolorach od zielono-żółtej, przez pomarańczową do czerwonej, która lekko ugina się pod naciskiem. Jasnopomarańczowy, soczysty miąższ idealnie nadaje się do przygotowania koktajli, sorbetów, lodów i ciast. Przetarty mus z mango dodałam do masy serowej, z czego powstał sernik na spodzie z mielonych migdałów, zwieńczony galaretką z musu ze zmiksowanego mango. Takie mango-migdalenie, jak określiła ten sernik moja sąsiadka ;) I miała rację. 


Składniki:
Spód:
150 g migdałów
75 g masła
2 łyżki cukru trzcinowego
Masa serowa:
1 kg twarogu mielonego (najlepiej trzykrotnie)
530 g słodzonego mleka skondensowanego
3 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3 łyżki skrobi ziemniaczanej lub budyniu 
1 duże dojrzałe mango (zmiksowane na gładki mus)
Polewa:
 1 dojrzałe mango (zmiksowane na gładki mus)
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżki wody
Przygotowanie:
Migdały rozdrabniamy w malakserze. Masło roztapiamy, następnie dodajemy z cukrem do migdałów i mieszamy. Dno tortownicy z obręczą wykładamy papierem do pieczenia, zakładamy obręcz i wsypujemy mieszaninę mielonych migdałów i masła, dociskamy do dna i chłodzimy przynajmniej 15 minut w lodówce.

Miąższ mango rozdrabniamy blenderem na gładki mus, który następnie krótko miksujemy mikserem z pozostałymi składnikami masy serowej, tak aby powstała jednolita masa. Masę przelewamy do formy z migdałowym spodem.

Sernik pieczemy w temperaturze 150 stopni C przez około 70 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, lekko uchylamy drzwiczki i pozostawiamy sernik do wystudzenia. Wystudzony sernik wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.

Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody. Obrane mango miksujemy blenderem na gładki mus, przekładamy do rondelka, dodajemy namoczoną żelatynę i podgrzewamy mieszając, aby żelatyna rozpuściła się. Gotowym musem pokrywamy schłodzony sernik. 




Komentarze

  1. Wygląda przepysznie ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ten sernik musi być pyszny !!!

    OdpowiedzUsuń
  3. chyba ukradnę sobie przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Za pierwszym podejściem mi nie wyszedł niestety :( Zakalec... jakim cudem, nie wiem ;/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda. Przyczyny mogły być różne. Aby się ustrzec zakalca zwykle zwracam uwagę aby wszystkie składniki były w temp. pokojowej, nie otwieram piekarnika w trakcie pieczenia, a sernik zostawiam w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach do wystygnięcia. Mam nadzieję, że kolejne Twoje wypieki będą udane. Pozdrawiam:)

      Usuń
  5. Jaka srednice ma tortownica?

    OdpowiedzUsuń
  6. Cisto polewamy goracym musem?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty