Lemoniada arbuzowa

Arbuz to owoc idealny na upalne dni. Pyszny, soczysty, o głęboko czerwonym kolorze. Gasi pragnienie, orzeźwia i nawadnia. W ponad 90% składa się z wody, więc doskonale nadaje się do przygotowywania napojów i sorbetów. Lemoniada arbuzowa orzeźwia, ochładza i jednocześnie zapewnia totalnie przyjemne słodko-kwaśne doznania. Trzymajcie się ciepło i nawadniajcie często bo upały nie odpuszczają. 
Składniki:
1,5 kg arbuza (waga przed obraniem go ze skóry)
3 cytryny
2 l wody gazowanej lub niegazowanej
100 ml wrzątku
4-5 łyżek cukru
mięta do podania

Przygotowanie:
Do 100 ml wrzątku dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Arbuza obieramy, jeśli ma dużo pestek warto część z nich wyrzucić jeszcze przed blendowaniem. Arbuza wrzucamy do blendera i blendujemy na jednolitą masę. Masę przecieramy przez sito, tak aby pozbyć się pestek i suchej części miąższu. Dodajemy sok wyciśnięty z 3 cytryn oraz syrop cukrowy. Na końcu uzupełniamy wodą. Lemoniada najlepsza jest po uprzednim schłodzeniu lub z dodatkiem lodu.



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty