Sałatka Waldorf

Waldorf Astoria to luksusowy hotel na Manhatanie w Nowym Jorku. Swoją sławę zawdzięcza nie tylko architekturze i przepięknym wnętrzom, ale także znakomitej kuchni. Na przełomie XIX i XX wieku, pierwszym szefem restauracji hotelu Waldorf Astoria został pochodzący ze Szwajcarii Oscar Tschirky. Zrobił tam niesamowitą karierę i zdobył sławę. Poznać osobiście Oscara Tschirky'ego uważano za zaszczyt, a szczęściem i przywilejem było choćby natknąć się na niego. Przepracował w Astorii ponad 50 lat, a na emeryturę przeszedł w 1943 roku.
Sałatka  Waldorf to obok jajek Benedict, najsłynniejsza potrawa wymyślona przez Tschirke'ego. Zadebiutowała podczas uroczystej kolacji z okazji otwarcia hotelu w 1893 roku. Oryginalny przepis, który mistrz zamieścił w swojej książce (The Cookbook by Oscar of the Waldorf) wspomina wyłącznie o jabłkach i selerze pokrojonych w kostkę i wymieszanych z majonezem. Z czasem tę prostą kompozycję zaczęto uzupełniać posiekanymi orzechami włoskimi, pokrojonymi winogronami lub rodzynkami. Banalna kompozycja a jednocześnie genialna w swej prostocie. Spróbujcie sami!
Składniki:
3 słodko-kwaśne jabłka
1 średni seler korzeniowy
10 łuskanych orzechów włoskich
2 łyżki soku z cytryny
1/2 szklanki majonezu
cukier i świeżo mielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
Jabłka myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kostkę i skrapiamy połową soku z cytryny. Seler obieramy, kroimy w słupki, wrzucamy na 4 minuty do wrzątku, odcedzamy i skrapiamy resztą soku z cytryny. Orzechy grubo siekamy. Mieszamy wszystkie składniki z majonezem, doprawiamy pieprzem i cukrem.

Komentarze

Popularne posty