Warzywny gulasz z boczniakami i dynią

 No i przyszła. Jeszcze nie złota, ale już gdzieniegdzie rdzawa i żółtawa. Mówcie co chcecie, ale jesień ma w sobie coś nostalgicznego i choćby nie wiem jak człowiek się starał, robi się jakoś smutno bez większej przyczyny. Ale ma też swoje dobre strony i o nich nie zapominamy. To pora roku kiedy stragany uginają się pod ciężarem dojrzałych owoców i warzyw, więc korzystajmy z ich obfitości! Do mojego stałego kuchennego repertuaru wchodzi dynia i zagości pewnie jak co roku do samej zimy. Wiem że w sklepach dostępna jest przez cały rok, ale najlepiej smakuje właśnie teraz, bo to jej pora. Na blogu znajdziecie całe mnóstwo dyniowych przepisów na zupy, ciasta, muffiny, placki itd. Korzystajcie z nich ile wlezie, a ja dziś dorzucam przepis na warzywny gulasz z dynią, boczniakami i papryką. Bardzo jesienny, a do tego zdrowy, kolorowy i co najważniejsze- przepyszny! A w niedługim czasie spodziewajcie się więcej wege "smaczków" na blogu. Co Wy na to?

Składniki:
500 g boczniaków
mała dynia Hokkaido
2 łodygi selera naciowego
1 cebula
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 zielona papryka
2 pomidory
1 łyżeczka cukru trzcinowego
2 łyżki sosu sojowego
czarny pieprz grubo mielony
olej do smażenia
sól
liść laurowy
1/2 łyżeczki kuminu
1 łyżeczka garam masali
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 i 1/2 szklanki bulionu lub wody
Przygotowanie:
Boczniaki kroimy w paski. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i smażymy boczniaki, nie mieszamy, przez około 4 minuty, grzyby mają być złociste i lekko chrupiące. Po tym czasie wlewamy sos sojowy, wsypujemy łyżeczkę cukru trzcinowego i szczyptę pieprzu i teraz mieszamy. Smażymy kolejne 3 minuty, do momentu aż cały sos odparuje. Boczniaki zdejmujemy przekładamy do innego naczynia, a na tej samej patelni zaczynamy smażyć pozostałe warzywa: cebulę pokrojoną w drobną posiekaną, dynię pokrojoną w kostkę i seler naciowy pokrojony w plasterki. Po 5 minutach dodajemy pokrojone papryki, pomidory i przyprawy (liść laurowy, kumin, garam masalę, paprykę słodką i wędzoną). Po chwili do warzyw na patelni wlewamy bulion lub wodę i dodajemy wcześniej usmażone boczniaki. Całość przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut. Podajemy z makaronem, ryżem, kaszą lub kluskami.






Komentarze

Popularne posty