Rogaliki krucho-drożdżowe

Kto zdoła się oprzeć takim rogalikom? Ostrzegam, że nie da się poprzestać na jednym. Więc dobrze radzę, jeśli jesteście na diecie, omijajcie ten przepis szerokim łukiem. A tak zupełnie serio, to chyba najlepsze rogaliki jakie do tej pory zrobiłam. Idealne ciasto krucho-drożdżowe, w środku marmolada różana, a w niektórych też "pijane" wiśnie wyłowione z wiśniówki. Do tego różany lukier, bardzo prosty w przygotowaniu i dekoracja z płatków suszonych róż i posiekanych pistacji. Aż się proszą żeby zabrać je na majowy piknik. Oby tylko pogoda dopisała, czego Wam i sobie życzę! 

Składniki:
500 g mąki pszennej
250 g zimnego masła
40 g świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
2 jajka
2 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu greckiego

Nadzienie:
marmolada różana, powidła lub świeże owoce

Lukier różany:
cukier puder
woda różana
sok z cytryny

Dekoracja:
pistacje
suszone płatki róż
Przygotowanie:
Śmietanę (lub jogurt) przekładamy do miski i podgrzewamy przez chwilę w kąpieli wodnej. Następnie dodajemy cukier i pokruszone drożdże. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut do wyrośnięcia.

Do dużej miski dajemy mąkę, pokrojone w kawałki masło, jajka i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i na godzinę wkładamy do lodówki. 

Schłodzone ciasto dzielimy na 4 równe części. Każdą część wałkujemy na podsypanym mąką blacie na koło o grubości około 3 mm i wykrawamy 8 trójkątów. Na każdym trójkącie kładziemy łyżeczkę marmolady (lub powideł, owoców) i zwijamy od podstawy trójkąta w kierunku wierzchołka. Gotowe rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia z zachowaniem odstępów ponieważ urosną. Odstawiamy na 20 minut. Przed pieczeniem rogaliki można przesmarować jajkiem.

Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 25 minut.

Po wystudzeniu rogaliki lukrujemy i dekorujemy posiekanymi pistacjami i pokruszonymi płatkami suszonych róż. 




Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty