Sałatka z buraków i kiszonej cytryny
Buraki i kiszona cytryna to połączenie intrygujące i zaskakujące. Słodki, pieczony, ziemisty burak i orzeźwiająca kiszona cytryna, poza tym kumin, cebula i jogurt z tahiną. Ta genialna bliskowschodnia kompozycja pochodzi od mojego ulubionego kulinarnego autora z książki Ottolenghi Prosto. Sałatka doskonale pasuje jako dodatek do potraw z grilla i w tzw sezonie grillowym często ją przygotowuję. Jeśli macie upieczone buraki przygotowanie tej sałatki zajmie zaledwie kilka minut, ale polecam odstawić ją na jakiś czas do lodówki, żeby smaki dobrze się "przegryzły". Przed podaniem wystarczy polać ją sosem z jogurtu i tahiny. Mniam😋
Składniki:
Na małej patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy do niej kumin. Smażymy około 3 minut. Następnie oliwą z kuminem polewamy buraki, dodajemy cebulę, kiszoną cytrynę, sok z cytryny i posiekany koperek. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Mieszamy jogurt z tahiną i polewamy sałatkę. Na koniec posypujemy sezamem uprażonym na suchej patelni.
Komentarze
Prześlij komentarz