Drożdżowe ślimaki z budyniem i białą czekoladą

 Nie ma nic lepszego od pachnącej, puszystej drożdżówki! Dla mnie nie ma większego znaczenia z czym jest ta drożdżówka, dżem, cynamon czy czekolada. W każdej wersji jest przepyszna, a z budyniem to już w ogóle! Podpowiadam, że możecie użyć mojego przepisu jako inspiracji. Kiedy pojawią się sezonowe owoce, truskawki, maliny, jagody, też tu się sprawdzą. Kombinujcie!

Skadniki:
300 ml mleka
80 g cukru
80 g masła
25 g drożdży świeżych
500 g mąki pszennej typ 550
szczypta soli

Nadzienie:
budyń śmietankowy 1 opakowanie
400 ml mleka
2 łyżki cukru

Polewa:
100 g białej czekolady
30 g śmietanki 30%tł
posiekane pistacje
pokruszone płatki róż
Przygotowanie:
Mleko, połowę cukru i masło podgrzewamy, tylko do momentu roztopienia się masła. Odstawiamy na chwilę. Kiedy temperatura płynu spadnie do 37 stopni dodajemy pokruszone drożdże, mieszamy. Dodajemy mąkę, resztę cukru i szczyptę soli, wyrabiamy gładkie ciasto, odstawia na 1 godzinę w ciepłe miejsce. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.

W między czasie przygotowujemy budyń według przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do wystudzenia.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat, odgazowujemy i wałkujemy na prostokąt o wymiarach 60x25 cm. Smarujemy wcześniej przygotowanym budyniem, zwijamy w roladę wzdłuż dłuższego boku ciasta. Następnie kroimy na około 12 plastrów, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na około 20 minut, w tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 190 stopni C, następnie pieczemy drożdżowe ślimaki 25 minut.

Posiekaną białą czekoladę podgrzewamy ze śmietanką, aż powstanie jednolita polewa, którą polewamy wystudzone ślimaki z budyniem. posypujemy posiekanymi pistacjami i płatkami róży.










Komentarze

  1. Ciasto bez jajek tak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, dokładnie bez jajek. Za to ze sporą ilością masła! Wychodzi bardzo puszyste ciasto. Polecam!

      Usuń
  2. Budyń mniam! Bardzo dobry przepis, jutro próbuję!

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy należy włączyć termoobieg?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grzanie góra/dół. Przy termoobiegu trzeba by zmniejszyć temperaturę.

      Usuń
  4. Uwielbiam takie smaki, a Twoje ślimaczki wyglądają wprost obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty