poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Deser z ciasteczkami amaretti i mascarpone

Amaretti to słodkie migdałowe ciasteczka. Ich ojczyzną jest Italia. Pieczone z ubitych białek, mielonych migdałów z dodatkiem likieru amaretto, któremu zawdzięczają swój migdałowy aromat.Chrupiące z wierzchu, miękkie w środku. Świetnie komponują się z kremowym mascarpone. To deser dla prawdziwych fanów słodkości!

Składniki na 4 porcje:
250 g serka mascarpone
100 g cukru pudru
200 g śmietany 30%
likier amaretto
100 g ciasteczek amaretti
czekolada deserowa (roztopiona w kąpieli wodnej)
Przygotowanie:
Ciasteczka amaretti rozdrabniamy blenderem. Ubijamy śmietanę. Serek mascarpone ucieramy z cukrem na puszysty krem. Następnie delikatnie łączymy z bitą śmietaną (nie miksujemy, mieszamy łyżką). Pokruszone ciasteczka i krem nakładamy warstwami do szklanek lub kieliszków. Każdą warstwę amaretti skrapiamy likierem. Na wierzchu każdego deseru układamy kilka całych ciasteczek i dekorujemy płynną czekoladą.


2 komentarze:

  1. Mniam, wygląda kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wygląda i smakuje. Pozdrawiam i zachęcam do wypróbowania.

      Usuń