wtorek, 1 kwietnia 2014

Pieczone podudzia kurczaka z bekonem i puree z selera i ziemniaków

Składniki:
Kurczak
8 podudzi z kurczaka
150 g plastrów wędzonego boczku
100 ml rumu
3-4 łyżki miodu
2 limonki
świeża szałwia
1 ostra papryczka chilli
4 cebulki dymki
400 g marchewki
3-4 ząbki czosnku
oliwa z oliwek

Puree z selera i ziemniaków
750 g ziemniaków
750 g selera (korzeń)
100 g masła
1 i 1/2 łyżki chrzanu
1 i 1/2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
sól
pieprz biały

Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania marynaty do kurczaka. Do miski wlewamy rum, dodajemy 3-4 łyżki miodu, skórkę z 1 limonki i sok z 1/2 limonki. Mieszamy. Do marynaty wkładamy podudzia kurczaka, 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki, 1/2 ostrej papryczki pokrojonej w plastry i kilka listków szałwii porwanych na mniejsze kawałki. Odstawiamy na 2-3 godziny.
Obrane i pokrojone wzdłuż marchewki marynujemy w zalewie przyrządzonej z niewielkiej ilości oliwy z oliwek i skórki z 1 limonki, 1/2 ostrej papryczki pokrojonej w plasterki, 1 pokrojonego ząbka czosnku i kilku listków szałwii. Marchewkę wkładamy do naczynia żaroodpornego. 4 dymki kroimy na pół i dodajemy do marchewki, szczypior zostawiamy. Całość skrapiamy niewielką ilością oliwy z oliwek. Każde podudzie zawijamy w plasterki wędzonego boczku. Kurczaka układamy na marchewce, skrapiamy go oliwą z oliwek i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) na 45-50 minut.
Seler i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy. Odcedzamy. Następnie dodajemy około 60 g masła, chwilę podgrzewamy na małym ogniu, doprawiamy mielonym białym pieprzem i solą. Dodajemy 1 i 1/2 łyżki kwaśnej śmietany i robimy puree. Dodajemy resztę masła oraz chrzan.
Upieczonego kurczaka podajemy z marchewką i puree, posypujemy pokrojonym szczypiorem.


2 komentarze: