środa, 5 listopada 2014

Gołąbki z soczewicą

Wegetarianie kochają soczewicę, ponieważ zawiera dużo białka i z powodzeniem zastępuje mięso. To jedna z najzdrowszych roślin strączkowych, do tego jest prosta w przygotowaniu i bardzo sycąca. Znana i szczególnie ceniona na Bliskim Wschodzie jest od ponad czterech tysięcy lat. W starożytnym Egipcie, Grecji oraz u Rzymian stanowiła jedno  z głównych źródeł codziennego pożywienia ubogich. W Polsce soczewica stosowana była wyłącznie jako roślina pastewna. Dopiero pod koniec XIX wieku zaczęto poznawać i doceniać jej właściwości.. Ulubienica wegetarian, w których diecie z powodzeniem zastępuje mięso, polecana jest także sportowcom i osobom pracującym fizycznie. Lista dobroczynnych składników, które zawiera jest długa: kwas foliowy, wapń, fosfor oraz żelazo. Ponadto soczewica ma bardzo niski indeks glikemiczny i z powodzeniem może być stosowana podczas diet. Do moich gołąbków dodałam boczek, który przez wegetarian lub osoby na diecie może zostać pominięty lub zastąpiony na przykład pieczarkami. 

Składniki:
2 szklanki czerwonej soczewicy
1 duża cebula
300 g wędzonego boczku (pomijamy w wersji wegetariańskiej)
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 ząbek czosnku
1 jajko
główka włoskiej kapusty
sól, pieprz
1 szklanka bulionu

Przygotowanie:
Soczewicę gotujemy około 12 minut w osolonym wrzątku. Odcedzamy, studzimy.
Boczek kroimy w kostkę, smażymy na suchej patelni, a gdy wytopi się tłuszcz dodajemy pokrojoną drobno cebulę i czosnek (w wersji wegetariańskiej cebulę i czosnek smażymy na oliwie). W misce mieszamy wszystkie składniki farszu, tj. soczewicę, boczek z cebulą i czosnkiem, posiekaną natkę pietruszki, wbijamy jajko, dodajemy przyprawy.
Główkę kapusty włoskiej gotujemy w osolonej wodzie, do momentu, aż będzie można z niej zdejmować pojedyncze liście.
Farsz zawijamy w ugotowane liście kapusty i układamy w naczyniu żaroodpornym. Przed zapieczeniem gołąbki podlewamy szklanką bulionu lub wody w której gotowaliśmy kapustę. Naczynie przykrywamy pokrywką lub sreberkiem i wkładamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego  do 180 stopni C. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze około 10 minut, aż gołąbki się lekko przyrumienią. Do podania możemy przygotować sos pomidorowy.




2 komentarze:

  1. gołąbków z soczewicą jeszcze nie próbowałam... akurat planuję niedługo zrobić, tak więc możliwe, że wykorzystam ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł :) Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń