poniedziałek, 17 listopada 2014

Pasztet z gęsi z pistacjami

Co zrobić z pozostałym po niedzielnym obiedzie mięsem z pieczonej gęsi? Można przygotować pyszny pasztet. Jeśli chociaż raz mieliście okazję samodzielnie przygotować pasztet, z pewnością przyznacie mi rację, że żaden kupiony nawet w najlepszych delikatesach nie może się z nim równać. 


 Składniki:
750 g mięsa z gęsi (z rosołu lub pozostałego z pieczonej gęsi)
200 g gęsich wątróbek lub z innego drobiu
75 g gęsiego smalcu
2 małe cebule
2 jajka
3/4 szklanki rosołu z gęsi
sól, pieprz
100 g boczku wędzonego w plastrach
100 g pistacji
Przygotowanie:
Cebulę obieramy, drobno kroimy i smażymy na smalcu. Pod koniec smażenia dodajemy oczyszczoną wątróbkę i smażymy przez chwilę, aby się zaparzyła, ale pozostała miękka. Gęsie mięso (ugotowane lub upieczone) mielimy dwukrotnie z wątróbką i cebulą. Do zmielonej masy dodajemy jajka, sól, pieprz, rosół i dokładnie wyrabiamy mikserem. Na koniec dodajemy obrane pistacje i mieszamy. Przygotowujemy formę do pieczenia pasztetu. Dno i brzegi foremki wykładamy plastrami boczku. Do tak przygotowanej foremki przekładamy mięsną masę. Foremkę z pasztetem wkładamy do większego naczynia żaroodpornego do którego wlewamy wodę. Pasztet pieczony w kąpieli wodnej nie przypali się. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 45 minut. Po upieczeniu studzimy i schładzamy w lodówce.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz