poniedziałek, 24 sierpnia 2015

Pudding z tapioki na mleku kokosowym

Tapioka jest rodzajem skrobi uzyskiwanej z manioku. Jej kuleczki wyglądem przypominają styropian, a po ugotowaniu zmieniają się w przezroczyste żelki i dostarczają bardzo oryginalnych doznań smakowych ;) Wykorzystuje się ją do przygotowania azjatyckich deserów, puddingów i jest podstawowym składnikiem napoju Bubble Tea. Tapioka ma neutralny smak, jest lekkostrawna, polecana alergikom, gdyż jest hipoalergiczna i nie zawiera glutenu. Można ją kupić w sklepach z żywnością egzotyczną lub orientalną, a także w sklepach internetowych.



Składniki:
1/2 szklanki perełek drobnej tapioki
400 ml mleka kokosowego
100 ml wody
3 łyżki cukru waniliowego
Przygotowanie:
W garnuszku mieszamy mleko kokosowe z wodą, dodajemy tapiokę, cukier i gotujemy na małym ogniu około 30 minut lub do momentu aż perełki tapioki staną się całkowicie miękkie i przezroczyste. Mieszamy od czasu do czasu, żeby tapioka nie przywierała do dna garnka. Gotowy pudding przelewamy do szklanek i odstawiamy do ostudzenia. Podajemy z owocami sezonowymi, doskonale sprawdzą się borówki, jagody lub maliny. Dodatkowo możemy udekorować płatkami kokosowymi. Smacznego!




4 komentarze:

  1. desery na bazie tapioki zawsze sa wyjątkowo delikatne i subtelne w smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pycha! do tego dodatek mleka kokosowego :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubie Twoje wpisy, ba, smialo moge powiedziec, ze jestem wrecz fanem Twojego pisarskiego talentu :) Nie zmarnuj go, bo naprawdę szkoda byłoby, gdyby nagle Twoje wpisy przestaly się pojawiac w sieci :) Naprawde byłaby to wielka strata dla polskiego swiatka blogowego, zapamietaj to, szczera prawda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Hej! Witam ciepło. Jestem bardzo zaskoczona profesjonalizmem bijącym z tej witryny od samego wejscia. Bardzo mi się podoba wygląd strony. Znalazlam tu również bardzo dużo ciekawych wpisów. Czytałam je z ogromnym zaciekawieniem. Bardzo cieszy mnie fakt, że wpisy na blogu pojawiają się regularnie. Będę tu czestym gosciem!

    OdpowiedzUsuń