Konfitura z jagód

Aby cieszyć się owocami lata także poza sezonem, który niestety jest krótki, warto pokusić się o przygotowanie domowej konfitury. Takiej nie znajdziecie w żadnym sklepie. Proporcje owoców i cukru możecie dobrać dowolnie, według własnych upodobań smakowych. Ja nie przepadam za przesłodzonymi przetworami i w przypadku jagód na 500 g owoców dodałam 100 g cukru i oczywiście sok z cytryny, który dzięki zawartości pektyn jest tu naturalnym zagęstnikiem. 


Składniki:
1 kg jagód
200 g cukru
sok wyciśnięty z 1 cytryny
Przygotowanie:
Jagody dokładnie myjemy, przebieramy, usuwamy listki i zielone końcówki. Owoce wsypujemy do garnka o grubym dnie lub do dużej, głębokiej patelni, dodajemy cukier i sok z cytryny. Garnek stawiamy na dość dużym ogniu, aby owoce zagotowały się, następnie zmniejszamy płomień. Gotujemy na średnim ogniu około 3 godzin lub do czasu aż uzyskamy odpowiednią konsystencję. Pamiętajmy aby od czasu do czasu zamieszać owoce. 

Gdy konfitura będzie miała odpowiednią konsystencję, zdejmujemy garnek z palnika i gorącą konfiturę przelewamy do umytych i wyparzonych wrzątkiem słoików. Zakręcamy je i ustawiamy do góry dnem. 






Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty