Sernik śmietankowy z polewą jogurtową i malinami

Delikatny, kremowy sernik na kruchym czekoladowym spodzie, zwieńczony polewą jogurtową i malinami. Smakuje obłędnie! Uwielbiam serniki, zarówno piec jak i jeść. Moje ulubione to te kremowe, maziste. Upieczenie idealnie kremowego sernika jest prostsze niż może się wydawać. Wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad. Podstawą jest dobry twaróg, koniecznie tłusty, bez niego serniki nie będzie kremowy. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, najlepiej wyjąć je z lodówki na 2 godziny przed pieczeniem. Ważna jest też temperatura pieczenia,  zbyt wysoka spowoduje, że sernik spiecze się i popęka. Lepiej piec dłużej, ale w niższej temperaturze. Sernik "lubi" też pieczenie w kąpieli wodnej, wtedy piecze się równomiernie i nie pęka. Trzeba jednak dobrze zabezpieczyć formę, aby woda nie dostała się do sernika. Ja wstawiam na dno piekarnika naczynie z wrzącą wodą i uważam, że to wystarczy. Odpowiednie wystudzenie sernika przed podaniem jest równie ważne jak jego pieczenie. Po wyłączeniu piekarnika lekko uchylam drzwiczki i zostawiam w nim sernik aż wystygnie. Następnie wstawiam sernik na całą noc do lodówki. Przestrzeganie tych kilku zasad sprawi, że wasze serniki będą idealne!



Składniki:
Spód:
400 g herbatników
3 łyżki kakao
100 g roztopionego masła

Masa serowa:
1 kg dobrego twarogu sernikowego w wiaderku
330 ml śmietany 30%
5 jajek
1 szklanka cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (80 g)

Polewa:
400 g jogurtu greckiego
2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Herbatniki rozdrabniamy w malakserze, następnie mieszamy z kakao i roztopionym masłem. Po wymieszaniu powinny przypominać wilgotny piasek. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, zapinamy obręcz, tak aby papier wystawał poza obręcz. Do tortownicy wsypujemy rozdrobnione herbatniki i dociskamy do dna. Formę z przygotowanym spodem wkładamy na 30 minut do lodówki.

Jajka miksujemy z cukrem (nie ubijamy), następnie dodajemy twaróg, śmietanę, ekstrakt waniliowy i budyń. Wszystko razem krótko miksujemy, tylko do połączenia się składników. Masa serowa wyjdzie dość płynna. Przelewamy ją do tortownicy z przygotowanym wcześniej spodem z ciasteczek.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 150 stopni (grzanie góra/dół bez termoobiegu). Na dno piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne z wrzącą wodą. Wstawiamy sernik do piekarnika i pieczemy 70 minut. Po tym czasie wierzch sernika powinien być ścięty i sprężysty. Teraz możemy równomiernie rozprowadzić na serniku polewę przygotowaną z jogurtu wymieszanego z cukrem pudrem. Podnosimy temperaturę w piekarniku do 180 stopni i dopiekamy sernik jeszcze 15 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i lekko uchylamy drzwiczki. Sernik zostaje w piekarniku do wystygnięcia. Następnie sernik wkładamy na 12 godzin do lodówki. Przed podaniem dekorujemy malinami.


Komentarze

  1. W tym serniku fantastyczne jest dno - można je zmienić na suchary + nutellę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Suchary z nutellą są super, ale raczej do sernika na zimno. Obawiam się, że podczas pieczenia nutella mogłaby wypłynąć. Ale może się mylę, nie próbowałam piec na takim spodzie.

      Usuń
  2. Jestem laikiem sernikowym. Śmietanę do sernika ubijamy? W przepisie pisze - dodać śmietanę- ale wcześniej ubitą? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty