wtorek, 7 marca 2017

Barszcz ukraiński

Jak precyzyjnie zdefiniować barszcz ukraiński? Nie jest to zadanie łatwe, bo jak każde domowe danie, powszechnie gotowane, ma niezliczoną liczbę wersji. Skorzystałam z przepisu Olii Hercules, rodowitej Ukrainki, która swoją kulinarną karierę realizuje w Londynie. Olia nie zapomniała o swoich kulinarnych korzeniach i w swojej książce, o wdzięcznym tytule "Mamuszka", dzieli się z czytelnikami smakami, które pamięta z dzieciństwa. Mało jest książek kulinarnych, które zachwyciły mnie tak, jak "Mamuszka". Chce się ją czytać, przeglądać i z nią gotować. Polecam lekturę i ten oto barszcz ukraiński.



 Składniki:
200 g buraków, obranych i pokrojonych w słupki
200 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
2 łyżki oleju
1 cebula, drobno posiekana
1 marchew, obrana i starta na tarce
1 czerwona papryka, posiekana
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 duży pomidor, pokrojony w kostkę
1/4 białej kapusty, poszatkowanej
400 g (1 puszka) czerwonej fasoli kidney, odsączonej i wypłukanej
sól
pieprz
2,5 litra bulionu wołowego*
100 ml śmietany
pęczek koperku

*Bulion wołowy:
1 kg mięsa wołowego z kością
2 cebule, opalone nad ogniem
liść laurowy
ziele angielskie
sól
2,5 litra zimnej wody
Przygotowanie:
Bulion- Do dużego garnka wkładamy mięso, cebule, liść laurowy, ziele angielskie i zalewamy zimną wodą. Solimy i gotujemy na małym ogniu około 2 godziny. Od czasu do czasu zbieramy szumowiny z powierzchni.

Z gotowego bulionu wyjmujemy cebule, dodajemy buraki i ziemniaki. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 30 minut.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę i marchew, aż marchew będzie miękka i zacznie się karmelizować. Wrzucamy na patelnię paprykę i przecier pomidorowy i pomidora. Smażymy przez kilka minut, po czym dodajemy do zupy. Dorzucamy kapustę i fasolę, gotujemy jeszcze 7 minut. Podajemy ze śmietaną i siekanym koperkiem.



4 komentarze:

  1. uwielbiam i przepis sobie zapiszę do zrobienia

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ten barszcz. To jedna z moich ulubionych zup. Na pewno skorzystam z porad ze smażeniem papryki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę:) Pozdrawiam!

      Usuń