piątek, 24 marca 2017

Pho

Zupa pho to flagowe danie kuchni wietnamskiej, esencjonalny rosół z mięsem, makaronem i innymi dodatkami, doprawiony aromatycznymi korzennymi przyprawami. Spośród innych bulionów, pho wyróżnia niesamowita koncentracja mięsnego smaku umami  oraz anyżkowo-korzenny aromat. Swój smak zawdzięcza dużej ilości mięsa oraz długiemu czasowi gotowania. Opalona nad ogniem lub grillem cebula dodaje zupie dymnego aromatu. Taką cebulę dodaję nie tylko do orientalnego bulionu, ale też do tradycyjnego "niedzielnego" rosołu.



Składniki:
1 kg wołowiny z kością (pręga,ogon)
2 cebule, obrane i opalone
10 cm imbiru
4 ząbki czosnku
3 gwiazdki anyżu
1 laska cynamonu
3 goździki
8 ziaren pieprzu
3 łyżki sosu rybnego
1 łyżka soli
1 łyżka cukru

Dodatki:
wołowina z wywaru
makaron ryżowy, ugotowany
dymka
kiełki
kolendra
papryczka chili
limonka
sos sojowy
Przygotowanie:
Mięso wkładamy do garnka, zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 5 minut, po czym wylewamy wodę, przemywamy mięso, wkładamy ponownie do garnka, zalewamy świeżą wodą. Dodajemy opalone cebule, imbir pokrojony w plastry. Czosnek i pozostałe przyprawy prażymy na suchej patelni, aż zaczną intensywnie pachnieć. Dodajemy je do zupy razem z solą, cukrem i sosem rybnym. Gotujemy na wolnym ogniu około 5 godzin. Po tym czasie wywar przecedzamy. Ugotowane mięso kroimy w kawałki. Do miski na zupę wkładamy makaron, mięso oraz pozostałe dodatki. Zalewamy gorącym wywarem i gotowe! Możemy doprawić sosem sojowym. Smacznego!



1 komentarz: