Ciasto dyniowe ze śliwkami

Okazuje się, że dynia i śliwka to bardzo zgrany duet. Uwielbiam dyniowe desery. Ciasta, ciasteczka, muffiny, serniki itd. Moje ulubione to te, które nie wymagają wiele zachodu. Weekend sprzyja temu, żeby coś dobrego upichcić. A dynia sprawia, że jesień staje się jakby bardziej znośna.

Składniki:
450 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
185 g cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3 jaja
300 g puree z dyni (przepis)
100 ml mleka
240 ml oleju rzepakowego
6-8 śliwek

Kruszonka:
25 g masła
25 g cukru
50 g mąki
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania kruszonki. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, dodajemy masło i dokładnie wyrabiamy aż powstaną grudki z ciasta. Jeżeli z masy nie powstały charakterystyczne dla kruszonki grudki, to wstawiamy ciasto do lodówki na 30 minut i ponownie je wyrabiamy. 

Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, obręcz smarujemy masłem. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C, grzanie góra dół (bez termoobiegu).

Do dużej miski wsypujemy wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon i dokładnie mieszamy. W drugim naczyniu mieszamy jajka, olej mleko i puree z dyni. Jeśli dyniowe puree jest bardzo gęste, mokre składniki mieszam blenderem. Następnie dyniowo-jajeczną masę przelewamy do suchych składników i mieszamy łyżką.

Masę przelewamy do tortownicy, wyrównujemy. Na wierzchu układamy pokrojone w ćwiartki śliwki i posypujemy kruszonką. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 65 minut, do tzw suchego patyczka.















Komentarze

  1. Uwielbiam takie ciasto ze świeżymi śliwkami. Mrozone jakoś mi nie odpowiadają w cieście dlatego myślę o dodaniu suszonych. Ostatnio czytałam trochę na temat suszonych śliwek na http://www.suszone-sliwki.pl/ i powoli włączam je do naszej diety. Są zdrowe i idealnie zastępują mi słodycze, które uwielbiam i mogłabym jeść na okrągło.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Suszone śliwki to wspaniała przekąska, szczególnie gdy mam ochotę na coś słodkiego. Zawsze mam je pod ręką;) Uwielbiam!

      Usuń
  2. Ojaaaa, uwielbiam dynię w przepisach! Uważam, że to jedno z najbardziej niedocenionych warzyw w naszej kuchni. Od curry, przez zupę, aż po kawę i ciasto. Dzięki niej potrawy są takie kremowe, gęste i jednocześnie wilgotne. Cudowna sprawa. Mam pytanie do tego przepisu - czy można zastąpić  np. blachą okrągłą, w stylu: https://rozetka.pl/408269979/p408269979/ ? Innej nie mam :D Wtedy proporcje pozostaną takie same? I drugie pytanie - czy mogę dodać owoce suszone, żeby wyszło coś na zasadzie keksu? :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty