Pulled Duck Burger- kanapka z szarpaną kaczką

Wyczesane mięsko z pieczonej kaczki, podane w miękkiej maślanej bułce z domowym śliwkowym sosem BBQ i surówką z czerwonej kapusty. Brzmi dobrze? Tak mi się wydaje. Robi się długo, więc to nie fast food. Spokojnie możecie zaserwować taką kanapkę jako obiad. Wspaniale jeśli uda Wam się upiec bułki, ale spokojnie bez spiny, możecie też użyć bułek z piekarni. Najważniejsze w kanapce jest mięso. Nie może być to chude mięso, bo po upieczeniu zamieni się w suche wióry. Tłuszczyk pełni tu ważną rolę, mięso po upieczeniu powinno być soczyste, miękkie, wprost rozpływające się w ustach. Nie bez znaczenia jest też sos, słodko-pikantny BBQ ze śliwkami, dzięki któremu kanapka to prawdziwa petarda!
Składniki:
Szarpana kaczka:
4 nogi kaczki
2 łyżki soli
1 łyżka pieprzu
3 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka słodkiej papryki
2 gałązki tymianku
2 ząbki czosnku
1/2 łyżki pieprzu cayenne
2,5 łyżki octu winnego
2  łyżki oliwy
Przygotowanie:
Przyprawy, cukier, ocet i oliwę miksujemy blenderem na pastę, którą nacieramy mięso. Dobrze jeśli uda się to zrobić dzień wcześniej i zamarynowane mięso trafi na całą noc do lodówki. Zamarynowane mięso przekładamy do brytfanki i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni C. Pieczemy przez około 2,5 godziny. W trakcie pieczenia można obrócić je kilka razy. Upieczone mięso powinno z łatwością odchodzić od kości.


Ciepłe mięso przekładamy na deskę do krojenia i przy pomocy dwóch widelców rwiemy na nieregularne kawałki


Maślane bułki hamburgerowe:
(Składniki na 8 bułek)
ZACZYN:
20 g świeżych drożdży
2 łyżki cukru
100 ml ciepłego mleka
100 g mąki pszennej typ 750

CIASTO WŁAŚCIWE:
100 ml śmietany 30%
3 żółtka
80 g miękkiego masła
350 g mąki pszennej typ 500
½ łyżeczki soli (5 g)

białko do posmarowania

sezam

Przygotowanie:
W misce (może być od miksera) mieszamy składniki na zaczyn, odstawiamy na 30 minut.

Po tym czasie do zaczynu dodajemy pozostałe składniki CIASTA WŁAŚCIWEGO, poza masłem, białkiem i sezamem. Wyrabiamy ciasto mikserem wyposażonym w hak, aż składniki się połączą, ciasto będzie gładkie i utworzy “kulę” wokół haka. Ciasto zdejmujemy z haka, wkładamy do miski, w cieście robimy wgłębienie, do którego wkładamy łyżkę miękkiego masła, przykrywamy ciastem i wyrabiamy ponownie hakiem, aż masło się wchłonie, powtarzamy czynność z kolejną porcją do zużycia całego masła.


Przygotowane ciasto przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia na około 2 godziny. Można skrócić ten czas stawiając ciasto w ciepłym miejscu. Ciasto jest gotowe gdy co najmniej podwoi swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na obsypaną mąką stolnicę, lekko zagniatamy i dzielimy na 8 równych części (najlepiej zważyć na wadze- po ok 100 g ciasta na bułkę).

Z każdej porcji ciasta formujemy okrągłą bułeczkę i bardzo mocno spłaszczamy. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i odstawiamy do kolejnego wyrastania na około 30 minut.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220 st. C.
Bułki jeszcze raz spłaszczamy, smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy sezamem.


Wstawiamy blachę do piekarnika i pieczemy przez 10-12 minut, aż bułki się zarumienią. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na kratkę do wystudzenia, aby odparowały.

Śliwkowy sos BBQ:
3 duże pomidory (np. malinowych)
10 dużych śliwek (poza sezonem można użyć mrożonych lub użyć powideł śliwkowych)
2,5 łyżki masła
2 ząbki czosnku
5 łyżeczek drobno startej cebuli
5 łyżek brązowego cukru (użyłam ciemnego muscovado)
2 łyżki miodu (lub syropu klonowego)
5 łyżek sosu sojowego (opcjonalnie, lub troszkę soli do smaku)
3 łyżeczki pieprzu cayenne lub pikantnej papryki w proszku
10 łyżek powideł śliwkowych (opcjonalnie, do smaku i koloru)
Przygotowanie:
Pomidory parzymy we wrzątku, obieramy, kroimy na kawałki i usuwamy nasiona z sokiem. Pozostały miąższ kroimy w kostkę. Śliwki kroimy w kostkę usuwając pestki. Do rondelka wkładamy masło, drobno starty czosnek i startą cebulę. Smażymy przez minutę na małym ogniu następnie dodajemy pokrojone pomidory, śliwki, cukier, miód, sos sojowy, pieprz cayenne lub chilli w proszku. Gotujemy na większym ogniu przez około 15 minut aż sos będzie gęsty i mazisty. Miksujemy i mieszamy z powidłami śliwkowymi.

Surówka z czerwonej kapusty:
1/2 główki białej i czerwonej kapusty
1 marchew
1 cebula
2 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka musztardy
sok z 1/2 cytryny
sól, pieprz
cukier
Przygotowanie:
Kapustę trzemy na grubych oczkach tarki, solimy i ugniatamy dłońmi w misce, aż zmięknie. Na grubych oczkach trzemy marchew i cebulę i dodajemy do kapusty.
Z majonezu, jogurtu, soku z cytryny i musztardy przygotowujemy sos, który dodajemy do surówki i mieszamy. Na koniec przyprawiamy solą (jeśli to konieczne), pieprzem i cukrem do smaku.

Pulled Duck Burger:
Bułki kroimy na pół, na bułkę nakładamy porcję szarpanego mięsa (z 1 nogi kaczki), mięso polewamy przygotowanym sosem BBQ, następnie dajemy 2 łyżki surówki i przykrywamy drugą połówką bułki. Smacznego!





Komentarze

  1. To coś wręcz idealnego dla mnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie to wygląda! Idealna propozycja na wykwintny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wypróbuję dzisiaj przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Szkoda szarpać tak apetycznie wyglądające ćwiartki

    OdpowiedzUsuń
  5. To ja poproszę codziennie do pracy takie kanapki :3

    OdpowiedzUsuń
  6. To danie, które w jednym kęsie potrafi przynieść ogromną przyjemność i satysfakcję. Niezapomniane doznania kulinarne w każdym kęsie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Pieczemy pod przykryciem udka ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja piekę bez przykrycia, ale można w trakcie pieczenia obrócić mięso.

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty