Tarta z nadzieniem z batatów

Ciasta z dodatkiem warzyw już nikogo nie dziwią. Bardzo lubię ciasto marchewkowe, dyniowe, czekoladowe z burakiem. Batat (słodki ziemniak) też doskonale nadaje się do przygotowania słodkich wypieków. Podobnie jak marchewka i dynia dobrze smakuje z dodatkiem sporej ilości cynamonu i innych korzennych przypraw. W tym cieście, to właśnie cynamon gra pierwsze skrzypce. Nadzienie po upieczeniu pozostaje wilgotne, a w smaku bardzo przypomina dynię. Idealny jesienny wypiek.
Składniki:
Spód:
250 g mąki
3 łyżki cukru
szczypta soli
100 g zimnego masła
50 g smalcu (lub masła)
ok. 2-3 łyżek zimnej wody
Przygotowanie:
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy cukier, sól i pokrojone w kosteczkę masło oraz pokrojony smalec. Miksujemy mikserem (mieszadłem - łopatką) przez około 30 sekund aż powstaną drobne okruszki ciasta (lub rozcieramy wszystko palcami lub siekamy na stolnicy jak ciasto kruche). 
Dodajemy wodę i jeszcze przez chwilkę miksujemy lub zagniatamy ręką, aż ciasto zacznie łączyć się w większe kawałki. Łączymy je wszystkie w jednolitą kulę. Rozpłaszczamy na placek, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
Nadzienie:
750 g batatów 
przyprawy: 2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej, szczypta startej skórki z pomarańczy, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1/2 łyżeczki aromatu
100 g masła
1/2 szklanki białego cukru
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1/2 szklanki mleka
2 jajka
Przygotowanie:
Bataty obieramy, myjemy, kroimy w na mniejsze kawałki, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Odcedzamy, studzimy. Wkładamy do miski, dodajemy przyprawy i miksujemy blenderem (żyrafą) na gładką masę. Dodajemy pokrojone w kosteczkę miękkie masło, cukier biały i trzcinowy, mleko i ponownie miksujemy na gładką masę. Dodajemy jajka i mieszamy łyżką lub trzepaczką.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Formę do pieczenia smarujemy grubo masłem. Może to być forma na tartę o średnicy 24 - 27 cm, lub tortownica o średnicy ok. 26 cm.
Ciasto wałkujemy na placek większy niż średnica formy, podsypując stolnicę i wałek mąkę. Ciastem wykładamy spód i boki formy. Z resztek ciasta można wyciąć listki, którymi jeszcze przed pieczeniem dekorujemy ciasto. Spód dziurkujemy widelcem. Wylewamy masę, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez ok. 50 - 60 minut.





Komentarze

  1. jestem bardzo ciekawa smaku tej tarty :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bataty są genialne, nadają wspaniałej masy. Robiłam z nich nawet lody!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty