Pasta z dyni i tahini

Dynia ma w sobie tyle uroku, że chętnie wykorzystujemy ją do jesiennych dekoracji, ale jest także składnikiem obowiązkowym jesiennego comfort food (jedzenia poprawiającego nastrój). Gdy deszcz niemiłosiernie zacina w szyby, a chłodny wiatr smaga twarze, tylko miska rozgrzewającej zupy dyniowej (klik) albo myśl o korzennej dyniowej cafe latte (klik) są w stanie wynagrodzić pogodowe nieprzyjemności. Dlatego proponuję zakasać rękawy i przygotować dyniowe dania, które pomogą przetrwać ten mało przyjemny jesienny czas. Dyniowych przepisów, zarówno słodkich deserowych jak i wytrawnych, znajdziecie na blogu co niemiara (klik). Dziś proponuję Wam dyniowe smarowidło z dodatkiem tahini, które doskonale sprawdzi się na kromkach żytniego pieczywa lub jako dodatek do pokrojonych w słupki chrupiących warzyw. Jedzcie na zdrowie i trzymajcie się ciepło!

Składniki:
1 dynia hokkaido
1 cebula
3 ząbki czosnku
6 łyżek tahini
1 łyżeczka kuminu
1/2 łyżeczki chili
2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
6 łyżek oliwy
sól i pieprz
Przygotowanie:

Dynię kroimy w małe kawałki, pestki wyrzucamy, skrapiamy 4 łyżkami oliwy, oprószamy solą, pieprzem i 1 łyżeczką słodkiej wędzonej papryki. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 200 stopni C.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy pokrojoną cebulę, gdy się zeszkli dodajemy pokrojony w plastry czosnek, kumin, chili i resztę wędzonej papryki. Następnie na patelnię dajemy upieczoną dynię, mieszamy całość, przekładamy do blendera, dodajemy tahini i miksujemy. Jeśli pasta jest zbyt gęsta, dodajemy nieco więcej oliwy i ponownie miksujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.






Komentarze

  1. Zdecydowanie jedna z najsmaczniejszych dyniowych past, jakie zrobiłam - przepis ląduje na szczycie moich ulubionych dyniowych przepisów :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty