czwartek, 23 maja 2013

Kotlety z soczewicy

Składniki:
-soczewica (1 szklanka)
-cebula
-szczypiorek
-jajko
-otręby pszenne
-bułka tarta
-oliwa
-sól
-pieprz

Soczewicę gotujemy do miękkości i odcedzamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oliwie na złoty kolor i dodajemy do soczewicy. Dodajemy też szczypiorek, jajko, otręby, sól, pieprz i wyrabiamy masę na kotlety. Jeśli masa jest zbyt płynna dodajemy bułkę tartą. Następnie z masy formujemy kotlety i obtaczamy je w mieszance bułki tartej z otrębami pszennymi. Kotlety smażymy na oliwie lub oleju z obu stron. Usmażone kotlety wyjmujemy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz