czwartek, 20 lutego 2014

Blok czekoladowy

To przepis z cyklu smaki dzieciństwa. Z przyjemnością przypomniałam sobie jak smakuje. Z dzieciństwa znam wersję tylko z pokruszonymi herbatnikami. Postanowiłam ją nieco wzbogacić o orzechy, rodzynki, morele. Mniam...Pycha....


Składniki:
200g masła
250g mleka w proszku
1 szklanka cukru
4 łyżki kakao
1/2 szklanki mleka
2 opakowania herbatników Petit Beurre (100g)
garść rodzynek
3 pokrojone suszone morele
garść orzechów laskowych
garść orzechów włoskich

Przygotowanie:
W rondelku roztapiamy masło z mlekiem, cukrem i kakao. Podgrzewamy, aż powstanie jednolita masa. Następnie dodajemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy.
W dużej misce mieszamy posiekane bakalie i pokruszone herbatniki. Ciepłą masę przelewamy do miski z dodatkami i dokładnie mieszamy. Całość przekładamy do keksówki wyłożonej folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na co najmniej 2 godziny.







1 komentarz:

  1. Smak dzieciństwa, uwielbiam... Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń