poniedziałek, 3 lutego 2014

Zupa krem z kukurydzy

Jeśli lubicie słodki smak kukurydzy, zaostrzony nieco pastą curry, która poza smakiem podkreśla też kolor kukurydzy, to z pewnością ta zupa przypadnie Wam do gustu. Aromatyczna, wyrazista w smaku, sycąca, a do tego bardzo łatwa w przygotowaniu. Zdecydowanie polecam!

 Składniki:
400g kukurydzy z puszki
1 cebula 
2 ząbki czosnku
200g mleczka kokosowego
1 łyżka czerwonej pasty curry
1 litr bulionu warzywnego
1 łyżka smalczyku roślinnego Smakowita Pajda z ziołami ogrodowymi
sól, pieprz
Do podania: papryka czerwona, kukurydza, bazylia, pieprz cayenne
 Przygotowanie:
W garnku o grubym dnie lub na patelni roztapiamy łyżkę smalczyku roślinnego i szklimy na nim drobno pokrojoną cebulę. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie tym, że doskonale nadaje się do smażenia. Poza olejami i tłuszczami roślinnymi zawiera zioła, takie jak tymianek, pietruszka, szczypiorek, które dodają smażonej na niej cebulce ciekawego aromatu. Do cebuli dodajemy drobno pokrojony czosnek i smażymy mieszając około 2 minuty. Następnie dodajemy odsączone ziarna kukurydzy i pastę curry. Wszystko razem smażymy kolejne 5 minut. Po tym czasie do warzyw wlewamy bulion, doprawiamy solą i pieprzem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 10 minut, aż kukurydza będzie miękka. Dodajemy mleko kokosowe i dokładnie mieszamy. Zupę przelewamy do pojemnika blendera i miksujemy dokładnie, następnie przelewamy z powrotem do garnka (bezpośrednio lub przez sito, jeśli nie chcemy aby w zupie znalazły się łuski z kukurydzy). Zupę podgrzewamy przed podaniem i podajemy posypaną pokrojoną w kostkę papryką czerwoną, ziarnami kukurydzy, bazylią i delikatnie oprószoną pieprzem cayenne. Smacznego!


Biorę udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", której sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.



1 komentarz:

  1. Smacznie prezentuje się ta zupka..:)
    Dziękuję za udział. Majana:)

    OdpowiedzUsuń