wtorek, 4 lutego 2014

Ślimaki drożdżowe z duetem kapust

Miękkie, wilgotne drożdżowe ślimaki-kapuśniaki. Farsz czyli duet kapusty kiszonej i czerwonej to mój mały eksperyment. Przyznaję, że udany. Ślimaki polecam na ciepło lub na zimno jako przekąskę lub dodatek np do barszczu.
 Farsz
Składniki:
200g kiszonej kapusty
1/4 główki czerwonej kapusty
1 cebula
garść suszonej żurawiny
1 łyżka smalczyku roślinnego Smakowita Pajda z cebulką i jabłkiem
sól, pieprz
cukier do smaku
Ciasto
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
50g świeżych drożdży
1/2 szklanki ciepłego mleka
1 jajko
łyżka cukru
łyżeczka soli
2 łyżki roztopionego smalczyku roślinnego Smakowita Pajda
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania farszu. Na patelni rozgrzewamy smalczyk roślinny i szklimy na nim drobno posiekaną cebulę. Drobno kroimy kapustę kiszoną i szatkujemy czerwoną kapustę. Obie kapusty dodajemy do cebuli i smażymy wszystko razem kilka minut. Do kapusty dodajemy żurawinę i podlewamy szklanką wody. Dusimy do momentu, aż kapusta będzie miękka. Przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem.


 Drożdże i cukier rozpuszczamy w mleku i odstawiamy na 10 minut. W misce mieszamy mąkę z solą i wlewamy drożdże, dodajemy jajko i roztopiony smalczyk roślinny. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie tym, że można ją wykorzystać nie tylko do smażenia, ale także do wytrawnych wypieków. Zagniatamy ciasto aby było gładkie i elastyczne. Jeśli będzie zbyt twarde, dodajemy odrobinę mleka, jeśli zbyt wilgotne, trochę mąki. Wyrobione ciasto obsypujemy mąką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, następnie wałkujemy prostokąt o grubości około 4 mm. Rozkładamy farsz, zwijamy w roladę i kroimy w plastry o grubości 2-3 cm. Plastry układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe ślimaki pozostawiamy jeszcze przez 20 minut w ciepłym miejscu, aby nabrały kształtów czyli wyrosły. Przed pieczeniem wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni.



Biorę udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", której sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.



4 komentarze:

  1. Patrze na zdjęcie, spodziewam się czegoś czekoladowego. Czytam podpis i takie pozytywne zaskoczenie.
    Super, ze jest coraz więcej osób, które łączy drożdżowe z wytrawnym nadzieniem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smacznie wyglądają te zawijaski :)
    Proszę uzupełnij w swoich wpisach to co napisałam Ci w mailu, ok? Pozdrawiam
    Majana

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście. Dziękuję i pozdrawiam.

      Usuń