czwartek, 6 lutego 2014

Precelki ziołowe z sezamem i solą

Dziś na Smakowitym blogu smakowite precelki przygotowane z wykorzystaniem Smakowitego smalczyku roślinnego. Przepis bierze udział w zabawie "Smakowita Pajda to kulinarna frajda", której sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie smakiem i aromatem ziół i prażonej cebulki. A w składzie żadnych konserwantów i cholesterolu! To doskonały składnik wytrawnych wypieków.

 Składniki:
650g mąki pszennej
30g świeżych drożdży
75g smalczyku roślinnego z ziołami ogrodowymi Smakowita Pajda
300ml mleka
1 łyżka cukru
1 łyżeczki soli

Dodatkowo:
1 jajko do posmarowania wierzchu
do posypania sól, sezam
 Przygotowanie:
Smalczyk rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mleko i chwilę podgrzewamy, aż będzie lekko ciepłe. Następnie dodajemy cukier, sól i drożdże i wyrabiamy chwilę mikserem. Wsypujemy resztę mąki i zagniatamy ręką. Ciasto dzielimy na 16 równych części i formujemy precle (jak poniżej).
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20 minut. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy grubą solą i sezamem. Pieczemy w temperaturze 225 stopni przez 10 minut.

7 komentarzy:

  1. Fajne zawijaski :) Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. od kilku dni "chodziły" za mną podobne precelki , tylko tego ziołowego smalczyku nie mogłam nigdzie kupić...powodzenia w konkursie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super połączenie i wygląd też niesamowity :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że się podobają. Pozdrawiam:)

      Usuń