Cake pops czyli słodycze na patyku

Cake pops to ciastka na patykach, które wyglądają jak lizaki. W smaku i wykonaniu przypominają bajaderki. Podstawowy przepis składa się z pokruszonego ciasta połączonego ze spoiwem w postaci dowolnego kremu do tortu, nutelli, masła orzechowego lub dżemu. Wszystko oblane jest czekoladą i udekorowane kolorowymi posypkami. Świat oszalał na punkcie słodkości na patykach, które rozsławiła Bakerella, autorka książki w całości poświęconej takim "patyczakom". Warto też zajrzeć na jej stronę internetową, gdzie znajdziecie kopalnię inspiracji. Przepis na moje pierwsze cake pops pochodzi ze stony Mojewypieki.com


Składniki:
400 g suchego ciasta, pokruszonego (babka piaskowa)
120 g serka mascarpone
80 g Nutelli
200 g czekolady mlecznej
100 g czekolady białej
2 łyżki oleju
kolorowe posypki
patyki do lizaków
Przygotowanie:
Babkę piaskową lub inne suche ciasto rozgniatamy, aby powstały okruchy.
Ser mascarpone mieszamy z Nutellą. Do kremu dodajemy pokruszone ciasto, dokładnie mieszamy, tworzymy dużą kulę. Zawijamy w folię spożywczą i schładzamy przez 15 minut w zamrażalce.
Ze schłodzonej masy odmierzamy równe kawałki przy pomocy np łyżki do lodów  i formujemy kulki. Układamy je na blaszce wyłożonej folią spożywczą lub pergaminem (by nie przykleiły się do blachy) i schładzamy w zamrażalce przez kolejne 15 minut.
Czekolady (mleczną i białą- oddzielnie) roztapiamy w kąpieli wodnej. Do każdej dodajemy po 1 łyżce oleju. Przygotowujemy patyki. Kulki wyjmujemy z zamrażalki. Końcówkę patyka zanurzamy w czekoladzie i natychmiast wkładamy w środek kulki. Lizaki układamy na blaszce patyczkami do góry i schładzamy kolejne 15 minut. Po tym czasie, jeśli czekolada przestygnie, ponownie ją roztapiamy. Wyjmujemy cake pops z zamrażalki, zanurzamy w roztopionej czekoladzie, czekamy, aż skapie jej nadmiar i dekorujemy kolorowymi posypkami. Gotowe lizaki wbijamy w styropian, kartonik lub układamy "do góry nogami" tzn patykami na papierze do pieczenia. Przechowujemy w lodówce.


Komentarze

  1. Przepięknie wyglądające lizaki! Nie jestem dzieckiem ale słodkości uwielbiam w każdej postaci i takie własnie teraz bym zjadł! Mam nadzieję, że pomysł ten spodoba się również moim dzieciom gdyz ten deser zaplanowałem juz dla nich na weekend

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają super! może to pomysł na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie wygląda ta wariacja na temat lizaków! Z chęcią wypróbuje ten przepis :)
    Pozdrawiam!
    Candy Shop
    płatki śniadaniowe

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawa koncepcja lizaków :) muszę wypróbować Twój przepis

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty