poniedziałek, 12 października 2015

Łosoś pieczony z dipem jogurtowo-ziołowym

Dziś propozycja dla zabieganych na super szybki i zdrowy obiad. Łosoś w formie basic, przyprawiony tylko solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Nie trzymajcie go zbyt długo w piekarniku bo się wysuszy. Z sosem na bazie jogurtu naturalnego ze świeżymi ziołami będzie pysznym, dietetycznym posiłkiem, dla tych liczących kalorie;) 


Składniki na 2 porcje:
2 kawałki filetu z łososia ze skórą, każdy po 150 g
sok z 1/2 cytryny
sól
pieprz
koperek
2 plasterki cytryny
oliwa

Dip jogurtowo-ziołowy:
4 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka soku z cytryny
1/2 ząbka czosnku, drobno posiekanego
sól
pieprz
2 łyżki drobno posiekanych ziół (koperek, pietruszka, szczypiorek)
Przygotowanie:
Kawałki łososia skrapiamy obficie sokiem z cytryny, posypujemy solą i młotkowanym pieprzem. Łososia układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórą do dołu. Skrapiamy odrobiną oliwy i pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 200 stopni. Nie pieczemy ryby zbyt długo żeby jej nie przesuszyć.

Składniki dipu dokładnie mieszamy. Upieczoną rybę podajemy z plasterkiem cytryny, koperkiem i przygotowanym dipem jogurtowym. Jako dodatek do ryby świetnie sprawdzą się pieczone ziemniaki. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz