poniedziałek, 5 października 2015

Placki dyniowe

Pamiętacie scenę z Foresta Gampa, kiedy Bubba wylicza ile potraw można przygotować z krewetek? Podobnie jest z dynią. Na samą myśl o dyni w mojej głowie sama pisze się długa lista pyszności: zupa krem z dyni, ciasto dyniowe, curry, hummus.... Gruba warstwa zwartego, pomarańczowego miąższu gotowa jest na wszelkie kulinarne wyzwania. Doskonale sprawdza się w wersji na słodko. Placuszki dyniowe swoją lekkością i puszystością przebiją każde pankejki. Są naprawdę przepyszne! Biegnijcie więc po dynię i przygotujcie puree, a potem zupę krem z dyni na obiad i puszyste placuszki na podwieczorek. W takich okolicznościach jesień robi się całkiem znośna.


Składniki:
200 g puree z dyni (przepis)
50 g jogurtu naturalnego
2 jajka
2 łyżki oleju roślinnego
2 łyżki cukru
200 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/4 łyżeczki cynamonu

Do podania:
cukier puder
dżem 
Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszamy w misce za pomocą łyżki do ich połączenia i uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Rozgrzewamy patelnię wysmarowaną olejem i nakładamy po 1 pełnej łyżce ciasta zachowując odstępy. Wyrównujemy powierzchnię nałożonego ciasta i smażymy placki na niezbyt dużym ogniu z obydwu stron, aż wyrosną i się lekko przyrumienią. Podajemy z cukrem pudrem i ulubionym dżemem.








4 komentarze: