piątek, 23 października 2015

Sushi

Sushi to coś więcej niż tylko japońska potrawa, to sztuka! Poza wyrafinowanym smakiem wyróżnia się piękną, oryginalną formą. Cieszy wszystkie zmysły, już samo patrzenie na te małe cudeńka wprawia mnie w dobry nastrój. Samodzielne przyrządzenie sushi to wyzwanie, ale też świetna zabawa. Najważniejszym składnikiem sushi jest ryż i to głównie od niego zależy jakość całego dania. Bardzo duże znaczenie mają również dodatki, których użyjemy do jego doprawienia.
Ryż do sushi jest specyficzny. Jest to ryż krótkoziarnisty, zbliżony do tego używanego do risotto. Na opakowaniu takiego ryżu powinno być wyraźnie napisane, że jest to ryż do sushi.
W przygotowaniu sushi największą frajdę sprawia wspólne krojenie, zwijanie i podjadanie. Nie trzeba do tego wyjątkowych umiejętności.


 Jak przygotować ryż do sushi?
Składniki:
1 szklanka ryżu do sushi
1 szklanka i 2 łyżki wody
2 łyżki japońskiego octu ryżowego
3 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1. Płukanie ryżu
Ryż przed gotowaniem należy wypłukać w zimnej wodzie. Najpierw moczymy ryż przez około 30 minut. Po tym czasie zmieni on kolor z niemal przezroczystego na mlecznobiały i matowy. Następnie wymieniamy wodę i okrężnymi ruchami delikatnie mieszamy. Ponownie wymieniamy wodę. Czynności te powtarzamy, aż woda będzie klarowna, zwykle około 5 razy. Ryż odsączamy na sicie lub durszlaku.
2. Gotowanie
Wypłukany i odsączony ryż przesypujemy do garnka o grubym dnie. Wlewamy zimną wodę, odrobinę więcej niż stanowiła początkowa objętość ryżu. Garnek przykrywamy. Na dużym ogniu doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy około 10 minut. Po tym czasie garnek zdejmujemy z ognia i zostawiamy na kolejne 10 minut, nie zdejmując pokrywki. W czasie gdy ryż się gotuje przygotowujemy mieszaninę octu, cukru i soli. Do małego garnka dajemy ocet, cukier i sól. Podgrzewamy i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia, nie gotujemy, odstawiamy do ostygnięcia.
3. Przyprawianie ryżu
Po 10 minutach od zestawienia ryżu z ognia delikatnie przekładamy go z garnka do miski. Skrapiamy przygotowanym octem i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
4. Przechowywanie ugotowanego ryżu
Ryż należy przyrządzić bezpośrednio przed przygotowaniem sushi. Po przygotowaniu przechowujemy go w misce przykrytej wilgotną ściereczką. 
5. Przygotowanie sushi
Potrzebujemy:
  • ryż do sushi (przygotowany jak powyżej)
  • matę bambusową do rolowania
  • ostry nóż
  • liście nori- prasowane algi
  • wasabi- zielony, bardzo ostry chrzan
  • marynowany imbir
  • sos sojowy
  • no i oczywiście zawartość rolek (ryby, surimi, ogórek, awokado itd)
Zanim zaczniemy sprawdzamy czy ryż na pewno już wystygł. Przygotowujemy miseczkę z wodą do maczania palców. Dla późniejszej wygody przygotowujemy wszystkie składniki, kroimy na odpowiednie porcje.

Rozkładamy na blacie matę bambusową, a na niej arkusz nori błyszczącą stroną do dołu. Na liściu układamy niezbyt grubą warstwę ryżu. Na końcach krótszych boków nori zostawiamy pusty pasek. Na ryżu układamy pokrojone w paski składniki: łososia, surimi, ogórka, awokado itd. Z pomocą bambusowej maty zwijamy sushi, Fragment nori bez ryżu smarujemy wodą. Powstały rulon kroimy ostrym nożem w poprzek, w krążki o grubości około 2 cm.

Sushi tradycyjnie jemy pałeczkami lub rękoma. Kawałki maczamy w sosie sojowym z wasabi. Marynowany imbir podkreśla delikatny, wyrafinowany smak sushi.






2 komentarze: