czwartek, 26 listopada 2015

Kurczak a'la Saltimbocca, puree z marchewki i tagliatelle z cukinii- czyli gotowanie na parze ze smakiem




Gotowanie na parze nie jest wynalazkiem ostatnich lat, od wieków znają je Chińczycy. Dziś wiemy, że to najzdrowszy sposób obróbki termicznej potraw. Produkty przygotowywane w ten sposób nie mają kontaktu z wodą, więc nie tracą witamin i składników mineralnych. Potrawy gotowane na parze są szczególnie polecane osobom walczącym z nadwagą i cholesterolem, ponieważ nie wymagają dodawania tłuszczu i są lekkostrawne. Warzyw gotowanych na parze nie trzeba solić, bo para wydobywa zawarty w nich sód. Zachowują naturalną barwę, smak, kształt i co najważniejsze- wartości odżywcze.

O tym, że jest to modna ostatnio technika kulinarna, świadczy olbrzymi wybór nowoczesnych sprzętów do gotowania. Od czego zacząć? Na początek wystarczy garnek z wkładką do gotowania na parze. Bardzo często taka wkładka jest jednym z elementów zestawu garnków ze stali nierdzewnej. Dostępne są też wkładki z regulowaną średnicą, która będzie pasować do większości garnków.

Jeśli zamierzacie często przygotowywać potrawy na parze, warto zainwestować w parowar lub moolticooker. To idealny sprzęt dla zabieganych bo umożliwia przygotowanie kilku dań jednocześnie, więc pozwala zaoszczędzić sporo czasu.

Co można ugotować na parze? Do gotowania na parze znakomicie nadają się warzywa, ryż, kasze oraz chude mięso (drób, cielęcina) i ryby. Potrawy ugotowane na parze wcale nie muszą być mdłe i bez smaku. Chcąc podkreślić smak i aromat potraw, można wcześniej zamarynować produkty, użyć ziół i przypraw. Do naczynia/garnka z wodą można też dodać odrobinę wina i gałązki świeżych ziół, co na pewno wzbogaci aromat przygotowywanych potraw.

Gotowanie na parze- przepisy:

KURCZAK A'LA SALTIMBOCCA


Składniki:
pierś kurczaka
4 listki świeżej szałwi
4 plastry szynki parmeńskiej
pieprz
Przygotowanie:
Pierś kroimy wzdłuż na pół, lekko rozbijamy tłuczkiem. Mięso przyprawiamy pieprzem. Na każdym kawałku mięsa kładziemy 2 listki szałwii i zawijamy w plastry szynki. Tak przygotowane mięso gotujemy na parze przez 25 minut.

PUREE Z MARCHEWKI Z CHILI

Składniki:
3 duże marchewki
1 łyżeczka musztardy
1/2 łyżeczki curry w proszku
1/2 papryczki chili
3 łyżki śmietany
sól
Przygotowanie:
Marchewki obieramy i kroimy w 0,5 cm plastry. Gotujemy na parze około 20 minut. Ugotowaną marchewkę wkładamy do kielicha blendera, dodajemy musztardę, śmietanę, curry, posiekaną papryczkę chili i miksujemy na gładkie puree. Przyprawiamy solą do smaku.

TAGLIATELLE Z CUKINII


Składniki:
1-2 cukinie
Sos:
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka posiekanych listków bazylii
1/2 ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę
szczypta soli
Przygotowanie:
Cukinię myjemy, następnie za pomocą obieraczki do warzyw kroimy w cienkie plastry do momentu, kiedy dojdziemy do pestek. Plastry cukinii kroimy nożem wzdłuż na połowę. Tak przygotowaną cukinię gotujemy na parze przez 3 minuty. Z podanych wyżej składników przygotowujemy sos, którym skrapiamy przygotowane cukiniowe tagliatelle.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz