piątek, 13 listopada 2015

Muffinki marchewkowe

Muffiny marchewkowe o mocnym korzennym aromacie, a to za sprawą przypraw, takich jakich używamy do przygotowania pierników. Zanim przyprawy korzenne zostały docenione w kuchni, służyły jako leki, afrodyzjaki, składniki kadzideł. Po drogocenne gwiazdki anyżu, goździki czy imbir wyruszały kiedyś całe wyprawy, a szczęśliwcy, którzy weszli w ich posiadanie, traktowali je jak klejnoty.Dziś zdobycie tych przypraw jest bardzo proste, co odebrało im nieco dawnej magii i egzotyki. Ale korzenie nadal kryją w sobie niezwykłą moc i tylko czekają, by ją uwolnić. Potrafią całkowicie odmienić potrawę, wydobyć z niej głęboki aromat i wzbogacić jej smak. Ponadto otulają nas przepięknymi zapachami, bardzo kojarzącymi się ze świętami.


Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki przyprawy korzennej do pierników
1/2 szklanki oleju
2 jajka
2 garści posiekanych orzechów brazylijskich
1 szklanka startej marchewki
1 starta gruszka
Przygotowanie:
W jednym naczyniu mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy i orzechy. W drugim naczyniu mieszamy lekko roztrzepane jajko z olejem. Łączymy zawartość obu naczyń, dodajemy startą marchewkę i gruszkę. Wszystko razem mieszamy.

Ciasto przekładamy do foremek na muffiny, wyłożonych papilotkami. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 25-30 minut, lub do tzw suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy na kratce.





2 komentarze:

  1. Witam Iwonka, właśnie biorę się za muffiny, właściwie to już je jem :D mimo dopiero przygotowanych składników :) pozdrawiam Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że będą pyszne. Właściwie to mam pewność, że będą, więc smacznego! Pozdrawiam!

      Usuń