czwartek, 22 września 2016

Chowder kukurydziany

Lato zdecydowanie już za nami, poranki stały się chłodne i rześkie, w powietrzu czuć już jesień, przeplataną jeszcze ciepłymi promieniami słońca. Oznacza to, że pora zacząć rozgrzewać się gorącymi zupami. Gęste, aromatyczne, pożywne pomogą nam przetrwać tę nie zawsze sprzyjającą dobremu samopoczuciu porę roku. 

Chowder to zupa wywodząca się z kuchni anglosaskiej, popularna na wschodnim wybrzeżu USA, Australii i Nowej Zelandii. Jest gęsta, kremowa, zabielana dużą ilością śmietany. Najpopularniejszy jest chowder bazujący na owocach morza (przepis), ale równie popularną wersją jest chowder kukurydziany, słodki od świeżej kukurydzy, gęsty, kremowy i bardzo pożywny. Słodycz kukurydzy przełamuje dodany do zupy wędzony boczek, który w wersji wegetariańskiej można zastąpić suszonymi pomidorami. Smak zupy wzbogacają aromatyczne przyprawy, proponuję dodać wędzoną paprykę i curry. Kolby w dłoń i gotujemy! Pozostaje mi już tylko życzyć Wam smacznego i......pięknej jesieni:)


Składniki:
250 g boczku, pokrojonego w kostkę
1 cebula, drobno pokrojona
1/2 czerwonej papryki, drobno pokrojonej
1 marchewka, pokrojona w małą kostkę
3 ząbki czosnku, drobno posiekane
3 kolby kukurydzy
2 ziemniaki, pokrojone w małą kostkę
2 łyżki mąki
1,5 litra wrzącej wody lub bulionu
2 liście laurowe
1 łyżeczka curry w proszku
1 łyżeczka wędzonej papryki
sól
pieprz
1 szklanka śmietany
szczypiorek
Przygotowanie:
Z kolb kukurydzy odcinamy ziarenka, kolby zostawiamy. Na patelni, na średnim ogniu podsmażamy boczek, aż się zrumieni, wytopi i będzie chrupiący. Boczek odkładamy, tłuszcz zostawiamy i smażymy na nim cebulę około 5 minut. Następnie dodajemy pozostałe warzywa i smażymy 5 minut. Warzywa posypujemy mąką,  mieszamy i wszystko razem smażymy jeszcze 2 minuty. Zawartość patelni przekładamy do garnka, zalewamy wrzącą wodą lub gorącym bulionem, dodajemy usmażony boczek, kolby kukurydzy, liście laurowe i przyprawy. Gotujemy pod przykryciem około 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy kolby kukurydzy, zupę zabielamy śmietaną, przyprawiamy do smaku. Podajemy posypaną posiekanym szczypiorkiem.





2 komentarze: