poniedziałek, 19 września 2016

Ogórki z chili i czosnkiem

W temacie domowych przetworów jestem tegoroczną debiutantką. Do tej pory wychodziłam z założenia, że najlepsze dżemy i ogórki robi moja mama, a do tego chętnie się nimi z nami dzieli, więc jakoś bardzo nie czułam potrzeby przygotowywania własnych.  Coś jednak się zmieniło, może dojrzałam do tego aby jednak zmierzyć się z tym tematem. Zawalczyłam z moim wrodzonym lenistwem (podobno osoby urodzone w niedzielę tak mają)  i zapełniłam kilka słoików własnoręcznie przygotowanymi konfiturami. Po udanych eksperymentach z owocami pokusiłam się o przygotowanie ogórków, moich ulubionych, z czosnkiem i chili. Przepis oczywiście skonsultowałam z mamą, żeby nie było;) Wyszły mega pyszne, więc dzielę się przepisem. I nabrałam ochoty na więcej. W planach mam jeszcze poeksperymentowanie nieco z kiszonkami. Na moim blacie w kuchni stoi już słoik z kiszącymi się pomidorami. Zobaczymy co z tego wyjdzie:)


Składniki:
3 kg ogórków gruntowych
3,5 łyżki soli
Zalewa:
1 kg cukru
700 ml octu
6 łyżeczek chili w proszku
3 główki czosnku
150 ml oleju
Przygotowanie:
Ogórki dokładnie myjemy, kroimy w słupki, posypujemy solą i odstawiamy na 6 godzin. Po upływie tego czasu odlewamy sok, który się pojawił.
Gotujemy cukier z octem (cukier powinien się rozpuścić), dodajemy chili, czosnek pokrojony w plasterki i na sam koniec olej. Wszystko razem mieszamy.
Ogórki wkładamy do słoików, zalewamy gorącą zalewą i zakręcamy.






2 komentarze:

  1. mam podobny przepis sprawdzony od kuzynki, bez czosnku, ale z carry.Są takie chwile,że coś się chce zjeść...niewiadomo co...czy na słodko,czy na ostro...to sięgam po te ogóreczki i zachcianka mija:)pozdrawiam Agata.Oto przepis:ogórki kroimy w słupki.Zalewa: 4 szk.wody.1 szk.octu (lub 3/4- jak,kto lubi),1 szk.cukru, 2-3 łyżeczki soli, 4-6 łyżeczek curry.Zalewę zagotować i zalać na ciepło.Pasteryzować 10 min.

    OdpowiedzUsuń
  2. zapomniałam...jeszcze do słoiczków wrzucamy ziarenka gorczycy i czarnego pieprzu oraz troszkę cebuli:)

    OdpowiedzUsuń