sobota, 17 września 2016

Tosty francuskie

Tosty francuskie to kromki chleba, najlepiej czerstwego, namoczone w rozbitych jajkach, często z dodatkiem mleka lub śmietany. To dobry sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Namoczone w jajku kromki smaży się z obu stron do zrumienienia i podaje z dżemem, miodem, cukrem pudrem lub świeżymi owocami. Moje tosty przygotowałam z chałki i podałam z owocami i sosem ze zmiksowanych truskawek. Co powiecie na takie śniadanie?


Składniki:
chałka (przepis)
3 jajka
100 ml mleka
1 łyżeczka cynamonu
80 g masła
Dodatki:
truskawki
maliny
mus ze zmiksowanych truskawek lub malin
miód lub cukier puder (opcjonalnie)
listki mięty do dekoracji
Przygotowanie:
W misce mieszamy jajka, mleko i cynamon. Kromki chałki zanurzamy w przygotowanych jajkach i smażymy na maśle z każdej strony na złoty kolor. Tosty podajemy z owocami, sosem ze zmiksowanych truskawek, malin lub jagód. Można też polać je miodem lub posypać cukrem pudrem.




3 komentarze:

  1. Rety,czemu teraz zobaczyłam ten przepis!!!buuu....szkoda...jest późno,jutro poniedziałek...biegiem do pracy...a tu takie pyszności:)mam smaka...już wiem co będzie na śniadanko w następną sobotę!:)tyle słyszałam o tych francuskich tostach,ale nigdy nie miałam mobilizacji, aby je przygotować...pozdrawiam,agata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są banalnie proste w przygotowaniu, więc nie pozostaje mi nic, tylko życzyć pysznego sobotniego śniadania:)

      Usuń