wtorek, 17 stycznia 2017

Pomidorowa z domowym makaronem

Zimą stawiam na comfort food, rozgrzewające, sycące dania, które nie tylko wypełniają żołądek, ale poprawiają też nastrój i leczą z chandry. Nie od dziś wiadomo, że to co jemy ma swoje odbicie w naszym stanie emocjonalnym i motywacji do działania. Dzieje się tak, ponieważ aż 90% serotoniny wędrującej do naszego mózgu produkowana jest w naszych jelitach. Gdy zdrowo się odżywiamy, jemy świeże produkty, w naszej diecie obecny jest błonnik oraz dostarczamy zdrowe kultury bakterii, pomagamy naszym jelitom utrzymać odpowiednią florę bakteryjną. To właśnie brak równowagi w jej składzie powoduje spadek nastroju i złe samopoczucie. Poza zdrowym "paliwem" nasz organizm upomina się czasem o coś dobrego, co niekoniecznie jest super zdrowe, ale przywołuje sentymentalne odczucia lub wywołuje przyjemne wspomnienia. To właśnie comfort food, jedzenie przygotowane w tradycyjny sposób, którego zadaniem jest przywołanie smaków dzieciństwa. Dla każdego może to być inna potrawa wprawiająca w lepszy nastrój, dająca przyjemność. Bardzo często są to proste, niedrogie posiłki, przygotowywane kiedyś przez mamę lub babcię. Może to być właśnie pomidorowa z domowym makaronem, rosół, pierogi lub szarlotka. Każdy ma własne danie "na dobry nastrój". 



Składniki:
Makaron:
200 g mąki pszennej
2 jajka
2 żółtka
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka oleju
Przygotowanie:
Na stolnicę wysypujemy mąkę i formujemy kopczyk. Dodajemy sól, w środek wbijamy jajka i dodajemy olej. Stopniowo łączymy ze sobą składniki, zagniatając mąkę do środka. Gdy ciasto będzie elastyczne formujemy kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i odstawiamy na około 30 minut.
Ciasto dzielimy na pół, kolejno wałkujemy, podsypując mąką, na cienkie placki. Każdy placek dzielimy na pół, podsypujemy mąką i układamy jeden na drugim, po czym zwijamy je w rulon i kroimy. Makaron rozsypujemy po stolnicy. Gotujemy we wrzącej, posolonej wodzie około 2 minuty.



 Zupa pomidorow:
3 puszki pomidorów pelati
4 łyżki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
4 ząbki czosnku
2 małe cebule
1,5 litra bulionu
sól
pieprz
2 łyżki oleju
natka pietruszki

Przygotowanie:
W garnku rozgrzewamy olej i szklimy na nim pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, następnie dodajemy pomidory, koncentrat i bulion. Przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy około 20 minut, blendujemy. Podajemy z makaronem i natką pietruszki.









3 komentarze: