wtorek, 11 lipca 2017

Grillowany stek z tuńczyka z azjatycką mizerią

Tuńczyk to jedna z największych i najszybciej pływających ryb morskich. Należy do grupy ryb okoniokształtnych, z rodziny makrelowatych. Można go spotkać w wodach Atlantyku, Pacyfiku, a także w Morzu Śródziemnym. Największy i jednocześnie najbardziej ceniony jest tuńczyk błękitnopłetwy, którego dorosłe osobniki mogą mieć nawet 4 metry długości i ważyć ponad 700 kilogramów.
Mięso tuńczyka to podstawa wielu szybkich i łatwych w przygotowaniu dań. Jadamy go na surowo w sushi i tatarze, z puszki dodajemy do sałatek. Moja dzisiejsza propozycja to steki z tuńczyka w azjatyckiej marynacie, grillowane i podane z sałatką z ogórków.
Tuńczyk jest doskonałym źródłem białka, wielu witamin oraz kwasów tłuszczowych Omega. Należy jednak zachować umiar w spożywaniu tej ryby. Zalecana porcja to 140 g tygodniowo. W ciele tuńczyka odkłada się rtęć i im większa ryba, tym więcej szkodliwego pierwiastka przedostaje się do organizmu. Jak ze wszystkim, trzeba zachować umiar i zdrowy rozsądek.


Składniki:
2 steki z tuńczyka (po około 120 g)
Marynata do steków:
6 łyżek jasnego sosu sojowego
3 łyżeczki brązowego cukru
3 łyżki sosu ostrygowego
3 ząbki czosnku, drobno posiekane
3 łyżki drobno posiekanego imbiru
3 łyżki oleju sezamowego

Azjatycka mizeria
2 długie ogórki
1 papryczka chili, pokrojona w plasterki
kilka listków mięty
1 szalotka, drobno pokrojona
1 łyżka sezamu
2 ząbki czosnku
3 łyżeczki miodu
4 łyżki sosu sojowego
6 łyżek soku z limonki
Przygotowanie:
W misce mieszamy wszystkie składniki marynaty do steków, wkładamy do niej steki i odkładamy do lodówki na około 3 godziny.

Dressing do mizerii przygotowujemy mieszając sok z limonki z sosem sojowym, miodem, posiekanym czosnkiem i papryczką chili. Ogórki obieramy, kroimy w plasterki, polewamy dressingiem, dodajemy szalotkę i posiekaną miętę, posypujemy sezamem. 

Steki wyjmujemy z marynaty, delikatnie smarujemy olejem sezamowym i grillujemy na rozgrzanej patelni grillowej po 3 minuty z każdej strony. Podajemy z azjatycką mizerią.



5 komentarzy:

  1. Pyszny zestaw!
    Uwielbiam rybne dania...

    OdpowiedzUsuń
  2. azjatycka mizeria, no tak wszystko musi być u nich ostre, niestety ja nie przepadam za ostrymi potrawami

    OdpowiedzUsuń
  3. ten stek musi być przepyszny :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Stek z tuńczyka to moje uzależnienie :D Muszę spróbować zrobić do niego tą sałatkę ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Poza mizerią, której nie lubię, resztę zjadłbym ze smakiem. Z pewnością sobie kiedyś taką rybkę zrobię :)

    OdpowiedzUsuń