czwartek, 27 lipca 2017

Pudding ryżowy z gorącym sosem wiśniowym

Mango sticky rice to urzekający swoją prostotą deser rodem z Tajlandii. Ugotowany na mleku kokosowym ryż podaje się z soczystym i słodkim mango oraz polewa bardzo słodkim sosem przygotowanym na bazie mleka kokosowego. Chciałam przygotować ten egzotyczny deser, ale w warzywniaku skusiły mnie wiśnie, które choć nie są w czołówce moich ulubionych letnich owoców, to wydawały mi się idealne do słodkiego ryżu i nie pomyliłam się. Tak powstał mój polsko-tajski deser Cherry sticky rice i zaryzykuję stwierdzenie, że smakuje lepiej od oryginału.


Składniki:
1 szklanka ryżu jaśminowego Vitasia
1 szklanka wody
1 szklanka mleka kokosowego Vitasia
2-3 łyżki brązowego cukru
laska wanilii

Sos:
4 łyżki cukru
1 łyżka wody
1 łyżka masła
300 g wiśni
Przygotowanie:
Ryż płuczemy, a następnie zalewamy zimną wodą i odstawiamy na około godzinę. Po tym czasie odlewamy wodę, ryż przesypujemy do garnka z grubym dnem i zalewamy szklanką wody i szklanką mleka kokosowego. Dodajemy cukier i przekrojoną wzdłuż na pół laskę wanilii. Gotujemy na średnim ogniu, dość często mieszając, aż płyn zredukuje się, a ryż zmięknie.

Sos wiśniowy:
Na patelnię wsypujemy cukier, dodajemy łyżkę wody i podgrzewamy (nie mieszamy!), aż powstanie złocisty karmel. Dodajemy łyżkę masła i wydrylowane wiśnie. Podgrzewamy aż sok z wiśni połączy się z karmelem. 

Pudding ryżowy podajemy polany gorącym sosem z wiśniami.








9 komentarzy: