środa, 18 grudnia 2013

Naleśniki czekoladowe z serkiem waniliowym

Naleśniki warte grzechu! Idealne naleśniki powinny być cienkie, sprężyste, ale nie gumowate ani suche. Ciasto naleśnikowe powinno być na tyle płynne, aby łatwo rozprowadzało się po dnie patelni, a po przygotowaniu należy pozwolić mu trochę odpocząć (moje spędziło pół godziny w lodówce). 

Składniki na 10-12 naleśników:
100g mąki pszennej
25g kakao
1/4 łyżeczki soli
1 łyżka cukru
2 jajka, lekko utrzepane
1 łyżka roztopionego masła + odrobina do smażenia
300 ml mleka
opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (15g)

Serek waniliowy:
150g twarogu
200g serka waniliowego
cukier puder do smaku

Do podania:
czekolada mleczna rozpuszczonej w kąpieli wodnej
płatki migdałów uprażone na suchej patelni
cukier puder
Przygotowanie:
Przesiewamy do miski mąkę, kakao, sól i mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym. W środku robimy wgłębienie i wlewamy w nie jajka, roztopione masło i mleko. Ubijamy do uzyskania gładkiego ciasta. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
Smażenie naleśników zaczynamy od roztopienia na patelni odrobiny masła. Wlewamy porcję ciasta i rozprowadzamy po dnie patelni, by pokryło ją cienką warstwą. Smażymy około 1 i 1/2 minuty z jednej strony, przewracamy na drugą stronę i smażymy przez minutę. Powtarzamy aż wykorzystamy całe ciasto.
Na naleśniki nakładamy serek waniliowy, zawijamy, polewamy rozpuszczoną czekoladą, posypujemy cukrem pudrem i uprażonymi płatkami migdałów.



3 komentarze:

  1. Na pierwszy rzut oka nie wyglądają nawet jak naleśniki! :) cudne są i takie eleganckie bardzo:D tak, zdecydowanie warte grzechu! :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja poproszę takie śniadanie jutro ! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. takie naleśniki to ja mogłabym jadać dzień w dzień :)

    OdpowiedzUsuń