środa, 4 grudnia 2013

Skandynawskie ciasteczka korzenne

Przepis(nieco zmodyfikowany) pochodzi z grudniowego numeru Mojego Gotowania, a jego autorką jest Klaudyna Hebda.

Składniki:
150g miodu
110g masła
100g cukru
375g mąki
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki goździków w proszku
1 jajko
Przygotowanie:
W garnuszku podgrzewamy miód, masło i cukier, aż składniki się połączą. Zostawiamy masę do przestudzenia na około pół godziny. Do miski dajemy mąkę, proszek do pieczenia, sól, przyprawy. Wbijamy jajko i wlewamy miód z masłem i cukrem. Mieszamy składniki za pomocą miksera. Z ciasta formujemy gładką kulę, owijamy ją folią spożywczą i wkładamy do lodówki na na co najmniej 2 godziny. Schłodzone ciasto zostawiamy na chwilę w temperaturze pokojowej, aby nieco zmiękło. Wałkujemy na grubość kilku milimetrów i wycinamy ciasteczka w ulubionych kształtach. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 175 stopni przez około 8 minut.
 



1 komentarz:

  1. dzisiaj z rana tez robiłam takie ale trochę inne dodałam przyprawy i melasę
    na pewno boskie w smaku :)

    OdpowiedzUsuń