Śledzie korzenne w oleju rzepakowym
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego uważany jest za najzdrowszy wśród olejów roślinnych. Nazywany jest też "oliwą północy", zawiera aż 10 razy więcej kwasów omega-3 niż oliwa z oliwek. Polecam gorąco śledzie korzenne w oleju rzepakowym!
Skłaniki:
300g słonych filetów śledziowych
4 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka białego octu balsamicznego
1 łyżeczka miodu
2 łyżeczki przyprawy do pierników
1 szalotka
Przygotowanie:
Śledzie musimy namoczyć w wodzie lub mleku na 2 godziny. Po tym czasie osuszamy filety ręcznikiem papierowym i kroimy w poprzek na centymetrowe kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Z oleju, octu, miodu i przypraw przygotowujemy sos, mieszając wzystkie składniki razem. Do słoika sypiemy warstwę cebuli, na niej układamy warstwę śledzi, którą pokrywamy przygotowanym sosem. Nasępnie kładziemy kolejną wastwę cebuli i powtarzamy wszystkie czynności. Danie będzie gotowe gdy śledzie spędzą w lodówce 24 godziny.
korzennych jeszcze nie jadłam. na pewno smakowite :]
OdpowiedzUsuńBardzo. Polecam.
OdpowiedzUsuńOj tak, śledzik w oleju to jest to! Szczególnie z rzepakowym - solidna dawka omega-3, w sam raz na zimę :)
OdpowiedzUsuńjakich śledzi używasz?moja córka jest na diecie bezglutenowej ,uwielbia śledzie a nie bardzo mogę znaleźć takie które nie mają w składzie glutenu:(
OdpowiedzUsuńŚledzie a'la matias. Nie miały w składzie glutenu.
UsuńGratulacje :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuń