poniedziałek, 2 grudnia 2013

Śledzie korzenne w oleju rzepakowym

Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego uważany jest za najzdrowszy wśród olejów roślinnych. Nazywany jest też "oliwą północy", zawiera aż 10 razy więcej kwasów omega-3 niż oliwa z oliwek. Polecam gorąco śledzie korzenne w oleju rzepakowym!
 
Skłaniki:
300g słonych  filetów śledziowych
4 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka białego octu balsamicznego
1 łyżeczka miodu
2 łyżeczki przyprawy do pierników
1 szalotka
Przygotowanie:
Śledzie musimy namoczyć w wodzie lub mleku na 2 godziny. Po tym czasie osuszamy filety ręcznikiem papierowym i kroimy w poprzek na centymetrowe kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Z oleju, octu, miodu i przypraw przygotowujemy sos, mieszając wzystkie składniki razem. Do słoika sypiemy warstwę cebuli, na niej układamy warstwę śledzi, którą pokrywamy przygotowanym sosem. Nasępnie kładziemy kolejną wastwę cebuli i powtarzamy wszystkie czynności. Danie będzie gotowe gdy śledzie spędzą w lodówce 24 godziny.
 
 
 



7 komentarzy:

  1. korzennych jeszcze nie jadłam. na pewno smakowite :]

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj tak, śledzik w oleju to jest to! Szczególnie z rzepakowym - solidna dawka omega-3, w sam raz na zimę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jakich śledzi używasz?moja córka jest na diecie bezglutenowej ,uwielbia śledzie a nie bardzo mogę znaleźć takie które nie mają w składzie glutenu:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śledzie a'la matias. Nie miały w składzie glutenu.

      Usuń