poniedziałek, 16 grudnia 2013

Tortilla hiszpańska z szynką

 Sycąca, rozgrzewająca hiszpańska tortilla ziemniaczana prosto z piekarnika.  Do przygotowania hiszpańskiej tortilli potrzeba przede wszystkim jajek, śmietany, ziemniaków – ugotowanych, na przykład takich, które zostały z poprzedniego dnia po obiedzie. To danie świetnie nadaje się na zagospodarowanie resztek z lodówki, bo ilość i rodzaj dodatków w zasadzie zależy głównie od naszej wyobraźni…
Danie jest bardzo sycące i wystarczy naprawdę jedna porcja, by zapełnić nawet bardzo puste brzuchy! Z podanych przeze mnie proporcji spokojnie najedzą się 2-3 osoby lub 4, traktujące tortillę, jako przekąszone w międzyczasie tapas.
Składniki:
2 ząbki czosnku
1 cebula
2 papryczki chilli
oliwa do smażenia
4 ugotowane ziemniaki
150g szynki
5 jajek
75g kwaśnej śmietany
150g startego żółtego sera
sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy. Z papryczek usuwamy pestki i też drobno kroimy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, podduszamy na niej cebulę, następnie dodajemy czosnek, paprykę i pokrojoną w paski szynkę. Wszystko razem dusimy około 8 minut, następnie studzimy.
Ziemniaki kroimy w drobną kostkę i mieszamy z pozostałymi warzywami.
Jajka musimy roztrzepać i wymieszać ze śmietaną i serem.
Do jajek dodajemy warzywa, przyprawiamy solą i pieprzem. Wszystko przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o średnicy 24 cm, wygładzamy powierzchnię.
Tortillę pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 35 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz