poniedziałek, 13 stycznia 2014

Coleslaw

Surówka coleslaw ( w spolszczonej wersji językowej po prostu "kolesław") znana większości z nas jako prosta surówka z białej kapusty, swoją popularność zawdzięcza też wprowadzeniu do menu sieciowej "restauracji" KFC. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, smaczna, doskonale sprawdza się jako dodatek do mięs, frytek, "grilla". Smakuje wyśmienicie niezależnie od pory roku, bo jej składniki są dostępne przez cały rok. Sekretem tej surówki są bardzo drobno posiekane warzywa. Istnieje wiele różnych przepisów na sałatkę (surówkę) coleslaw. Najprostsza wersja składa się wyłącznie z szatkowanej, gniecionej kapusty z dodatkiem soli, pieprzu, cukru oraz oliwy lub sosu winegret. W mojej wersji surówki coleslaw poza kapustą znalazła się też marchewka i cebula oraz odchudzony sos majonezowy (z jogurtem naturalnym) zamiast winegret. Spotkałam się też z przepisami w których były też rodzynki, jabłka oraz inne warzywa (np czerwona papryka, ogórek). Tak więc, przepis podstawowy możemy dowolnie wzbogacać. Tylko czy nadal to będzie coleslaw?

Składniki:
1/2 główki białej kapusty
1 marchew
1 cebula
2 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka musztardy
sok z 1/2 cytryny
sól, pieprz
cukier
Przygotowanie:
Kapustę trzemy na grubych oczkach tarki, solimy i ugniatamy dłońmi w misce, aż zmięknie. Na grubych oczkach trzemy marchew i cebulę i dodajemy do kapusty. 
Z majonezu, jogurtu, soku z cytryny i musztardy przygotowujemy sos, który dodajemy do surówki i mieszamy. Na koniec przyprawiamy solą (jeśli to konieczne), pieprzem i cukrem do smaku.
W klasycznej wersji "Kentucky" surówkę podajemy ze smażonym kurczakiem i frytkami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz